Početna Kultura Osnovci Zrenjanina brane kulturnu baštinu svog grada

Osnovci Zrenjanina brane kulturnu baštinu svog grada

0

Društvo za akademski razvoj održalo je radionicu pod nazivom „Osamnaest slika Zrenjanina“ u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u Zrenjaninu u ponedeljak 25. marta 2019. godine u okviru promocije šeste sezone kampanje za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji – Kultura na DAR.

Predavanje i radionica bili su namenjeni učenicima četvrtog razreda, koji su imali priliku da se upoznaju sa kulturnom baštinom svog grada. Nakon prvobitnog predstavljanja osamnaest spomenika kulture, odnosno znamenitih ličnosti grada Zrenjanina, đaci u svakom razredu su bili par grupa od po šest učenika, koje su imale zadatak da izaberu šest do sedam spomenika kulture, odnosno znamenitih ličnosti koje bi oni želeli da sačuvaju kako od zaborava. Svoj izbor prikazali su na svojevrsnim plakatima. Učenici su izabrali 17 od 18 spomenika kulture i znamenitih ličnosti, a najzastupljeniji među njima su bili Pinova vila, Skulptura “Prelja” i Veliki most na Begeju.

Kako bi dodatno podstakli đake da razmišljaju o kulturnoj baštini, Društvo za akademski razvoj odlučilo je da nagradi najaktivnije učenike na radionici i dodeli im simbolične nagrade u vidu brošura i školskog pribora. Takođe, tokom izrade plakata, đaci su tradicionalno mogli da se posluže slatkišima koje je obezbedilo Društvo, radi bolje koncentracije.

Radionice u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” u Zrenjaninu izveli su politikološkinja i predsednica Upravnog odbora Društva za akademski razvoj, Alisa Kockar i politikolog i direkor kampanje Kultura na DAR, Milan Simonović.

Društvo za akademski razvoj zahvaljuje Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” u Zrenjaninu na pruženoj prilici da se đacima prikaže nešto što smatraju izuzetno korisnim za njihov budući akademski i kulturni život. Posebnu zahvalnost, kako ističu, duguju direktorki škole, gospođi Biljani Jovanov, koja je prepoznala njihov koncept kao nešto što može dodatno podstaći đake na kreativnost. Takođe, zahvaljuju se nastavnicama četvrtih razreda i to Ljiljani Krstić Jovanov, razrednoj IV/1; Jeleni Savin, razrednoj IV/2; Dragani Mršić, razrednoj IV/3; i Aleksandri Radanović, razrednoj IV/4, kojima su, kako šaljivo kažu “ukrali” vreme od njihovih časova.

Društvo za akademski razvoj je udruženje građana osnovano 2013. godine sa ciljem unapređenja akademskog života i standarda u našoj zemlji. Pored „Kulture na DAR“ koja predstavlja najpopularniji projekat ovog udruženja, DAR se bavi i drugim stvarima, među kojima su organizovanje posete inostranim diplomatskim predstavništvima u Beogradu za sve zainteresovane studente, kao i zagovaranje i podnošenje inicijativa za bolje uređenje grada Beograda i zaštitu životne sredine. O svemu što oni rade možete se informisati i putem sajta: http://www.dar.org.rs/

Foto: Promo