Početna Kultura Otvaranje izložbe “Od zemunice do solitera”

Otvaranje izložbe “Od zemunice do solitera”

0

house-930288_640

U ponedeljak, 13. juna 2016. godine, u 17,30 časova, u atrijumu Muzeja Vojvodine biće priređena završna svečanost predstavljanja izložbe radova “Od zemunice do solitera” – edukativni projekat saradnje sa P.U. “Radosno detinjstvo”.

U okviru projekta učestvovalo je dvadeset novosadskih vrtića, koji su kroz sadržaje stalne postavke upoznali različite tipove praistorijskih nastambi, preko kuća u antičko doba – rimskih vila, srednjovekovnih dvoraca, do vojvođanske seoske kuće 19. i 20. veka.

Način gradnje, materijal i alatke, način ukrašavanja deca su spoznala simuliranjem gradnje kuće, a svoju kreativnost ispoljili su dramatizacijom bajke “Tri praseta” na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine.

U vrtićima, inspirisana posetom, deca su pravila različite stambene objekte od recikliranog materijala koji će biti izloženi u atrijumu Muzeja Vojvodine. Ovim integrativnim i interaktivnim projektom objedinjena su saznanja iz muzeologije, arheologije, etnologije, istorije, književnosti, likovne i primenjene umetnosti primerena uzrastu dece. Pored sticanja znanja, deca su razvijla maštu, bogatila rečnik putem specifične književne vrste- bajki, razvijala emotivan odnos i osećanje brige i odgovornosti prema kulturnoj baštini.

Autor i realizator projekta je Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik – pedagog.

Saradnici na projektu su likovni pedagozi: Jelena Tišma, Dragan Jajić, Dušan Basara , Viktoria Čikoš i Bojan Stankov.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay