Početna Kultura Počinje drugi “Kaleidoskop kulture”: Novi Sad postaje grad scena

Počinje drugi “Kaleidoskop kulture”: Novi Sad postaje grad scena

0

Novosadski „Kaleidoskop kulture“ održaće se od 24. avgusta do 30. septembra i po drugi put, kroz zajedničku kulturu stvaralaštva, na više od 80 lokacija pretvoriće Novi Sad u „grad scenu“.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnike ali i same građane, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

„Nama je najvažnije da što veći broj građana uključimo i da građani budu nosioci različitih projekata, da budu deo različitih dešavanja i da približimo kulturna dešavanja građanima. Ovo nije pitanje nekog elitističkog koncepta, ovo je osmišljeno u kontekstu da kultura pripada građanima, Novosađanima i da prikažemo da je kultura najbolji deo Novog Sada“ rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, na konferenciji povodom najave drugog „Kaleidoskopa kulture“, održanoj u Gradskoj kući.

Ideju „Kaleidoskopa kulture“ dodatno ističemo preplitanjem pet vrsta umetnosti: arhitekturom, književnošću, izvođačkom, primenjenom i vizuelnom umetnošću na pet kultnih lokacija u gradu, kaže direktor „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković:

„Programom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za EPK otvorićemo ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“. Priču o arhitekturi ćemo 24. avgusta u 21 čas započeti vizuelnom projekcijom „Novosadske kapije“ koja je srušena pre gotovo 100 godina. Posle „Šetnje kroz nasleđe“ sa stručnim vođenjem, izložbom i filmom o obnovi Podgrađa, na Beogradskoj ulici će se predstaviti pobednici Sterijinog pozorija za savremeni tekst, Šabačko pozorište sa predstavom „Bacači prstiju“. Ovom predstavom, koja se posle Njujorka, Pariza i Frankfurta, premijerno izvodi u Novom Sadu želimo dodatno da istaknemo dugoročnu viziju da se iz Podgrađa trajno izmesti saobraćaj i time sačuva barokni dragulj Novog Sada“ istakao je Milenković na konferenciji za medije.

Spektakl na otvorenom „Filmharmonija“ koji spaja nemi film jednog od najvećih komičara svih vremena – Čarlija Čaplina i muziku sjajne Zagrebačke filharmonije Novosađane očekuje 3. 4. i 5. septembra u Parku prisajedinjenja od 20 časova. Reč je o dva Čaplinova nema filma „Cirkus“ i „Mališan“ čiju projekciju će uživo pratiti pedeset muzičara. Nesvakidašnji koncert uz projekciju filma pod zvezdama je evropski prekogranični projekat Hrvatske i Srbije, u kome je partner Muzička omladina Novog Sada.

Korzo, i ove, kao i prošle godine, jedan je od ključnih događaja koji će biti održan 14. septembra. Bulevar Mihajla Pupina, u samom centru grada, postaće svojevrsna pozornica, na kojoj nastupaju virtuozi klasične muzike. Događaj zbog kog Novi Sad može da parira evropskim metropolama obeležiće nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra, kao i pijanistkinje Rite Kinke, violiniste Roberta Lakatoša, pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića.

Primenjena umetnost će kroz „Kaleidoskop“ oživeti i Železničku stanicu. Pobednici 14. Praškog kvadrijelna, najznačajnije svetske manifestacije posvećene scenografiji i scenskom prostoru, biće predstavljen Novosađanima od 21. do 23. septembra. Projekat „Ove zgrade govore istinu“ sastoji se iz nekoliko delova, što znači da će publika imati prilike da vidi različite umetnosti u autentičnom prostoru Železničke stanice – izložbu, performans, kratak video „Kino kultura“.

Među događajima koji pokazuju autentičnost „Kaleidoskopa kulture“ biće i svojevrsno književno jutro u okviru Međunarodnog festivala proznog stvaralaštva, Prosefest. Poslednjeg dana ovog književnog festivala, 28. septembra, u 7 sati ujutru publika će prisustvovati nesvakidašnjem ugođaju koji književnost smešta na jednu od najužurbanijih lokacija u gradu – Najlon pijacu. Na čuvenom Najlonu publici će se predstaviti Milutin Ž. Pavlov, koji će čitati odlomak iz svog romana „Šarmer male varoši“ i diskutovati sa publikom.

Dobar deo programa ovogodišnjeg „Kaleidoskopa“ biće u kulturnim stanicama Svilara i Eđšeg, na koje su Novosađani već navikli kao prostore u kojima mogu pronaći brojne sadržaje tokom čitave godine, ali i učestvovati u kreiranju istih, a kulturna stanica na Grbavici obeležiće i godišnjicu otvaranja.

Kaleidoskop i ove godine okuplja više od 60 organizacija i njihove sadržaje koji doprinose pretvaranju celog grada u scenu, sa ciljem razvoja publike, povećanja vidljivosti kulturnih programa, kako bi Novi Sad spremno dočekao godinu titule Evropske prestonice kulture.

Sve informacije o manifestaciji možete pronaći na sajtu: kaleidoskop.ns2021.rs

https://www.youtube.com/watch?v=8wynjdyKavg

Foto: Promo