Početna Kultura Počinju 13. “Antićevi dani”: Bojan Vasić dobitnik nagrade za najbolju zbirku pesama

Počinju 13. “Antićevi dani”: Bojan Vasić dobitnik nagrade za najbolju zbirku pesama

0

Manifestacija “Antićevi dani“, koja se održava 13. put, počinje u sredu, 11. marta i trajaće do petka, 13. marta, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Grada Novog Sada. U okviru manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja i programa posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, dok će se nagrada “Miroslav Antić”, za najbolju zbirku pesama u 2019. godini, uručiti Bojanu Vasiću za knjigu “Toplo bilje”.

Kako je na konferenciji za novinare istakao predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Organizacionog odbora “Antićevih dana” Zdravko Jelušić, dočekujemo tradicionalnu manifestaciju čiji je osnovni cilj sećanje na našeg poznatog umetnika Miroslava Antića, kao i čuvanje njegove bogate i raznolike kulturne baštine.

“Miroslav Antić je bio svestrani umetnik, koji je dao doprinos da nas prepoznaju kao grad kulture. Nema škole u gradu ili opštini u Srbiji koja ne nosi njegovo ime. Siguran sam da su upravo “Antićevi dani” doprineli da stvaralaštvo Mike Antića dopre do što više ljudi. Za ovih 13 godina, manifestacija je pomogla da se mnogobrojna publika sretne sa svim žanrovima Miroslava Antića”, poručio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On je dodao da u susretu godini Evropske prestonice kulture, značaj manifestacije raste, a da je pred članovima Organizacionog odbora obaveza da stvaralaštvo Mike Antića predstavi na najbolji način.

“Zahvalio bih se članovima Organizacionog odbora manifestacije, Kulturnom centru Novog Sada, kao i žiriju za dodelu nagrade “Miroslav Antić” na svemi što su učinili prethodnih godina”, zaključio je predsednik gradskog parlamenta, pozivajući Novosađane i Novosađanke, kao i sve one koji tokom trodnevne manifestacije budu u Novom Sadu, da posete neki od mnogobrojnih programa.

Jedan od inicijatora manifestacije i član Organizacionog odbora Zoran Vučević poručio je da je “duhovni otac za pokretanje manifestacije bio Draško Ređep”.

“Draško Ređep je dao idejnu podlogu i potku kako treba organizacija da se sprovede i kako grad treba da pokaže odgovarajući odnos prema stvaralačkom delu Mike Antića. Doprinos Draška Ređepa, jednog svestranog kulturnog pregaoca, ne smemo zaboraviti”, podvukao je Vučević.

Pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković precizirala je da se inspiracija za ovogodišnji program manifestacije našla u stihovima Antićeve Besmrtne pesme: “Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog”. Ona je dodala da će se tokom trodnevnog programa održati izložbe, radionice, književni programi i večeri, druženja sa decom, kao i da će se u sredu, 11. marta, u Svečanoj sali Gradske kuće uručiti nagrada “Miroslav Antić”.

Govoreći o nagradi, predsedavajući tročlanog žirija i član Organizacionog odbora manifestacije Miroslav Radonjić obrazložio je jednoglasnu odluku.

“Bojan Vasić, jedan od predstavnika mlađeg pesničkog naraštaja, već potvrđen kao autor izrazito uspelih i zapaženih knjiga pesama, novom zbirkom širi prepoznatljiv poetički prostor, na suptilan način ostvarujući dosluh sa poezijom Miroslava Antića. Celovitošću i čvrstom kompozicijom, knjiga “Toplo bilje” uvodi nas u tematski krug intimističkog, bliskog okruženja, posmatranog kao napetost između vegetativnog i mehanizovanog, pastoralnog i urbanog. Jezgrovite pesničke slike, floralne metafore, sveden pesnički jezik, tonska salivenost pesama, neke su od ključnih odlika ove knjige. Izmeštajući svakodnevno u ravan metafizikog, Vasićeva pesnička reč istovremeno biva i svedočanstvo o potrebi za otklonom od površnosti zamorenog doba”, istakao je Radonjić u obrazloženju.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay