Početna Kultura Predavanje “Novosadski građanski enterijeri” u Galeriji Matice srpske

Predavanje “Novosadski građanski enterijeri” u Galeriji Matice srpske

0

Predavanje “Novosadski građanski enterijeri krajem 19. i početkom 20. veka” održaće se večeras, 18. avgusta, u Galeriji Matice srpske.

Održava se u okviru pratećeg programa izložbe “Poklon-zbirka Dragiše Brašovana”.

Predavanje će držati muzejska savetnica Muzeja grada Novog Sada i istoričarka umetnosti Ljiljana Lazić.

Kada je u pitanju razvoj građanske kulture na području Srbije, muzejski fondovi su najbogatiji materijalom koji potiče iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Građanska klasa se u Novom Sadu počela razvijati još krajem 18. veka, a svoj vrhunac je doživela upravo u navedenom razdoblju.

Ljiljana Lazić će predstaviti tri enterijera koji danas više ne postoje u svom originalnom stanju, ali na osnovu fotografija i sačuvanih predmeta imamo uvid u to kako su izgledali.

Nalazili su se u užem centru grada (Grčkoškolskoj, Dunavskoj i Železničkoj ulici) i pripadali dobrostojećim građanima s kraja 19. i prve polovine 20. veka.

Osim što potiču iz različitih epoha, u pitanju su i tri različita načina uređenja domova: prvi predstavlja primer kako je jedna domaćica krajem 19. veka uređivala kuću, za uređenje drugog je angažovan profesionalni umetnik-dizajner, a treći je slika unutrašnjosti doma jednog kolekcionara i ljubitelja umetnosti.

Predavanje počinje u 19 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva