Početna Kultura Predavanje “U ateljeu raka krojača” u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Predavanje “U ateljeu raka krojača” u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

0

Danas, 24. maja, u okviru izložbe “Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić”, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, biće održano predavanje “U ateljeu raka krojača”.

Govoriće dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik i kustos Zbirke grafike i crteža stranih umetnika Narodnog muzeja u Beogradu.

Tema je rad Ljubice Cuce Sokić u dečjim časopisima “Poletarac” i “Zmaj”.

Časopisi su izdvojeni u odnosu na celokupno stvaralaštvo Ljubice Sokić u oblasti ilustracije zbog širokog dejstva koje su, kao sredstva masovne komunikacije, imali u stvaranju vizuelne kulture generacija koje su se obrazovale tokom šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka.

Takođe, ilustracije u dečjim časopisima su predstavljale referentnu tačku u kojoj su se manifestovala kulturna politika jedne države, koja je težila autohtonosti i originalnosti, podjednako izbegavajući konzumerističke, kao i dogmatske ideloške principe. U toj atmosferi se, na stranicama časopisa, pojavljuje autentičan likovni jezik Ljubice Sokić koji se za našu istoriju umetnosti može smatrati jednako važnim kao što je i njeno slikarstvo.

Predavanje počinje u 18 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Poklon zbirka Rajka Mamuzića