Početna Kultura Premijera barokne opere “Rinaldo” u Novom Sadu

Premijera barokne opere “Rinaldo” u Novom Sadu

0

U sredu, 31. januara, u novosadskoj sinagogi u 20 časova biće održan spektakl barokne opere – “Rinaldo” Georga Fridriha Hendla u izvođenju domaćih i internacionalnih solista uz učešće ansambla New Trinity Baroque iz Londona, a u produkciji Nove beogradske opere pod umetničkim rukovodstvom Maestra Predraga Goste. Samo dan ranije, 30. januara, ovaj spektakl biće održan u Jevrejskom kulturnom centru (bivšem Teatru “Rex”) pod okriljem tradicionalnog festivala “Rossi fest”, a uz logističku i organizacionu podršku Italijanskog instituta za kulturu i Jevrejske opštine u Beogradu.

“Rinaldo” nas vodi na putovanje kroz ljubav, rat i čaroliju, smeštajući radnju u vreme Prvog krstaškog rata. Sa svojim živopisnim likovima i očaravajućim arijama, uključujući nezaboravnu “Lascia ch’io pianga”, ova opera predstavlja izazov i oduševljenje kako za izvođače, tako i za publiku. Operu režira Sreten Manojlović, a diriguje sa čembala Maestro Predrag Gosta, uz učešće međunarodnih vokalnih solista i instrumentalista, kao i barokni orkestar na istorijskim instrumentima. Operu realizuju združenim snagama, pored Rossi-festa i Beogradske Barokne Akademije, i Studio za ranu muziku, Nova Beogradska Opera, te Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Predrag Gosta / Foto: Pia Rabea Vorholt

Produkcija opere “Rinaldo” u Beogradu i Novom Sadu predstavlja značajan kulturni događaj koji će publici pružiti jedinstveno iskustvo barokne muzike, izvedene na istorijskim instrumentima. Pod okriljem Nove Beogradske Opere, koja ove godine slavi 10 godina od osnivanja, ovaj projekat okupiće istaknute domaće i međunarodne umetnike iz preko deset zemalja – od Italije i Austrije, preko Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Irske, Hrvatske i Mađarske – pa sve do Rusije i Južne Afrike.

Vokalni solisti su učesnici 22. Beogradske barokne akademije, koji će uz pratnju baroknog orkestra na istorijskim instrumentima raditi između 22. i 29. januara, uz podršku mentora koji su priznati u svetu rane muzike – vokalni kouč i kontratenor Nikolas Klepton iz Velike Britanije, naš dirigent i čembalista Predrag Gosta, te naš priznati bas-bariton Sreten Manojlović koji će za ovu priliku biti u ulozi reditelja predstave. Orkestarska pratnja, pod upravom Predraga Goste, poverena je učesnicima Barokne radionice za instrumentaliste, a koju će predvoditi violinista Ejdrijan Baterfild iz Velike Britanije, uz podršku sjajnog ansambla New Trinity Baroque iz Londona koji je nedavno proslavio svoju 25. godišnjicu.

Sreten Manojlović / Foto: Moritz Schell

Učesnici:

– Ansambl “New Trinity Baroque”
– Barokni orkestar Beogradske Barokne Akademije i međunarodni solisti
– koncertmajstor: Adrian Butterfield
– vokalni kouč: Nicholas Clapton
– reditelj: Sreten Manojlović
– dirigent i čembalo: Predag Gosta

Solisti za predstave u Beogradu i Novom Sadu:

Rinaldo: Liang Yu (Južna Afrika/Nemačka), Sofia Romanova (Rusija)
Goffredo: Leo Zappitelli (Italija), Alina Sivitskaya (Belorusija/Italija)
Armida: Veronica Ruello (Rusija/Švajcarska), Anja Papa Peranović (Hrvatska)
Almirena: Silvija Rađen Kumar (Hrvatska), Ida Magarašević (Srrbija/Mađarska)
Argante: Aleksa Jevtić (Srbija/Austrija)

Novosadska publika će imati priliku da uživa u ovom izvođenju u prelepom prostoru novosadske sinagoge. Karte se mogu kupiti na prodajnom mestu GigsTix-a u Novom Sadu (Pariski magazin 12), kao i na njihovom sajtu.

Foto: Promo