Početna Kultura Premijera predstave “Antigona – lepo je pasti na mekano” u utorak u...

Premijera predstave “Antigona – lepo je pasti na mekano” u utorak u Novosadskom pozorištu

0

Predstava “Antigona – lepo je pasti na mekano” premijerno će biti izvedena u Novosadskom pozorištu/Újvidéki színház u utorak, 28. februara.

Predstava je autorski projekat reditelja Romana Nikolića, po motivima “Antigone”.

“Pitanje individualne odgovornosti za sopstveni život, ali i život zajednice, kao i pitanje spremnosti da se žrtvuje čak i svoje postojanje radi žudnje za pravdom, čine centralne motive ove produkcije. Samim tim i predstava ‘Antigona: Lepo je kad padneš na mekano’, žudi da preispita naša postojeća uverenja o ulozi žrtve, nasilnika, svedoka, građanina i ljudi kao takvih”, navodi Romano Nikolić.

“Neke stvari smo dužni i sebi i istini. Jedna od njih je pitati se gde su svi oni čije majke i očevi, braća i sestre još uvek čekaju da s njima popiju kafu ili oproste se i pronađu utehu, znajući da postoji mesto gde mogu položiti jedan cvet. Svako mora imati pravo na to. Majka uvek nestane sa svojim detetom, sestra s bratom, otac sa sinom ili kćeri, a naša je odgovornost pitati se umesto njih kad već svi oni ‘Kreonti’ neće”, poručuje reditelj.

“Nismo se ustručavali da preispitujemo kako i ostali likovi, poput Kreonta, i svih drugih diktatora koje to uključuje i na koje se to može odnositi u sadašnjem trenutku, funkcionišu danas, kako funkcionišu njihove najuže porodice, kako kao društvo gradimo različite slojeve podrške takvim likovima, iz kojih razloga odlučujemo da ćutimo onda kada prepoznajemo nepravdu na svim nivoima društva”, navodi dramaturškinja Dorotea Šušak.

“Antigona će nam na određen način, i ja se nadam da će to biti prepoznato, i dalje postavljati pitanja, neće zakucavati odgovore. Ne želimo biti toliko pretenciozni da mislimo da jedna predstava može pružiti odgovor na svet, ali svakako mislimo da mu može pružiti rašivanje još jednog dodatnog šava i postavljanje pitanja koje je možda nekome zabranjeno ili se možda ni ne usuđuje postaviti. Tako da ‘Antigona – lepo je pasti na mekano’, to nije rečenica koja je izjavna, to je upitna rečenica, da li je zaista lepo, između ostalog, kad padneš na mekano, može li ti biti dovoljno da si samo pao na mekano”, kaže Dorotea Šušak.

Ulogu Antigone tumači Gabriela Crnković, u ulozi Ismene je Regina Sabo, Terezia Figura tumači Euridiku, a u predstavi još igraju: Arpad Mesaroš, Agota Ferenc, Livia Banka, Daniel Gomboš, Ištvan Kereši, Gabor Pongo, Fani Dupak, Bence Salai i Roland Laslo.

Premijera je u utorak, 28. februara, u 19 časova, a prva repriza u četvrtak, 2. marta.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva