Početna Kultura Premijera predstave “Katar” u ponedeljak u SNP-u

Premijera predstave “Katar” u ponedeljak u SNP-u

0

Premijera predstave “Katar” prema tekstu i u režiji Ognjena Petkovića, biće izvedena u ponedeljak, 23. septembra, na Kamernoj sceni u Srpskom narodnom pozorištu, s početkom u 20.30 časova.

Predstava je rađena u saradnji Srpskog narodnog pozorišta sa Udruženjem građana „Mansarda“ i Fondacijom Novi Sad 2021.

Katar je priča o trojici prijatelja koji se, u nepokolebljivoj želji za promenom života, odlučuju za odvažan poduhvat – odlazak u Katar.

Igraju: Strahinja Bojović, Grigorije Jakišić, Miodrag Petronje, Ljubiša Milišić, Dunja Korica / Nađa Filipić. Scenograf je Saša Senković, a kostimograf Senka Ranosavljević.

Reč reditelja:

– Katar nije geografska odrednica, već dijagnoza našeg društva. On je priča o svima nama, o našim komšijama, o paralelnim životima koji se dešavaju dok mi živimo, o paralelnom životu koji prolazi dok nam se čini da živimo, o istoriji sukoba, o budućnosti sukoba i razlozima za iste, o generacijama koje propadaju u našem bavljenju prošlošću. Čekanje bi moglo biti podnaslov ovog komada. Veliko grandiozno čekanje, koje je obešeno o neki telefon koji će nam, kada zazvoni kao Deux ex machina doći i rešiti sve. Ovo je predstava o nedelanju, o našoj nacionalnoj bolesti malodušnosti i lenjosti. Ovo je komedija o nama. Odrastanje u kafani, život u kafani i mahanje zastavom u osmicu kao jedinom rešenju za izlaz iz svega, a istovremeno ulaz u krug beskonačnosti i potpune duhovne propasti. Kako je ovo premalo redova da opišem sve što sam hteo, to sam stavio u 57 strana drame. Sve u svemu jako zabavna i duhovita predstava.

Foto: Srđan Doroški