Početna Kultura Premijera Šekspirove “Bure” u SNP-u 29. i 30. oktobra

Premijera Šekspirove “Bure” u SNP-u 29. i 30. oktobra

0

Premijera predstave “Bura” zasnovane na istoimenom Šekspirovom delu, u režiji Kokana Mladenovića, biće 29. i 30. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu.

U predstavi igraju: Radoje Čupić (Prospero), Marko Šelić Marčelo (Arijel), Jelena Lončar/Anđela Pećinar (Miranda), Aleksandar Sarapa (Ferdinand), Aleksandra Pleskonjić (Stela), Nenad Pećinar (Antonio), Milovan Filipović (Trinkulo), Milan Kovačević (Kaliban), Jugoslav Krajnov (Oncalo), Igor Pavlović (Alonzo), Dušan Vukašinović (Sebastijan).

Kompozitor je Rade Sklopić Rejd, vokalna kompozitorka je Nevena Glibetić Nensi (njih dvoje su ujedno i muzičari u predstavi), a saradnik za muzičko izvođenje na violončelu je Milica Svirac. Tekst pesama koje se izvode u predstavi napisao je Marko Šelić Marčelo. Zvučni objekat u predstavi delo je Nikole Macure i njegovog projekta “Iz buke u zvuk”.

Šekspirovo delo za ovu inscenaciju adaptirali su reditelj i Svetislav Jovanov koji je sa Nikolinom Đukanović bio i dramaturg na predstavi. Za scenski pokret bila je zadužena Andreja Kulešević, za kostime Marina Sremac a za scenografiju Marija Kalabić.

Povodom rada na ovoj predstavi reditelj Kokan Mladenović kaže da su ga prijatelji zapitkivali o ovom komadu koji sprema, komentarišući da je to sjajano, jer je to komad o praštanju, mudrosti i pomirenju:

“Nisam odgovarao. Ako Šekspir zaista jeste naš savremeni, kako tvrdi Jan Kot, onda on živi sa nama u svetu u kojem mudrost praštanje i pomirenje ne postoje. Da, režiram “Buru”, to veliko Šekspirovo ogledalo, komad o onome što jesmo. Komad o mržnji i osveti.”

O čuvenom Šekspirovom delu najbolji poznavalac njegovog dela Jan Kot zabeležio je u knjizi “Bura ili ponavljanje”: “Makbet i Hamlet su okrutniji od “Bure”. “Kralj Lir” je tragedija bez nade; svet se raspao na posebne delove i nikada neće ponovo srasti. Ali “Bura” je za mene uvek bila najgorča od svih Šekspirovih drama. Postoji u njoj, kao u Marloovom “Doktoru Faustu”, gorčina izgubljenih nada.

Postoji u obe te drame sličan metafizički nemir koji je teško nazvati i koji izmiče interpretaciji, ali od koga je već nemoguće osloboditi se kao od pamćenja kliničke smrti. I još postoji u “Buri” duboka tuga završetka.”

Predstava počinje u 19.30h.

Izvor: 021
Foto: Promo/SNP