Početna Kultura Projekcija dokumentarnog filma “Majke revolucije” danas u CK13

Projekcija dokumentarnog filma “Majke revolucije” danas u CK13

0

Projekcija dokumentarnog filma “Majke revolucije” i razgovor sa aktivistkinjom “Žena u crnom” Stašom Zajović održaće se u četvrtak, 27. aprila, u Omladinskom centru CK13.

“Majke revolucije” (2021) govori o Ženskom mirovnom kampu Grinam Komon koji je obeležio istoriju ženskog mirovnog i feminističkog pokreta.

Kamp je osnovan 1981. godine u Velikoj Britaniji u znak protesta protiv nuklearnog naoružavanja, a zatvoren je 2000. godine.

Godine kada je ovaj kamp osnovan grupa od 36 žena koje su sebe nazivale “Žene za život na zemlji” krenula je u marš dug 200 kilometara kako bi mirno protestovala protiv stacioniranja američkih nuklearnih projektila na britansko tlo.

Zauzevši lokaciju oko vojne vazdušne baze SAD-a Grinam Komon u Berkširu u južnoj Engleskoj, gde je skladišteno nuklearno naoružanje, ove žene su ovo mesto pretvorile u Ženski mirovni kamp, proglasivši teritoriju koja okružuje bazu ženskom zonom.

Ovaj događaj je bio početak širenja hrabrosti koja će nadahnuti preko 70.000 žena na zajedničko delovanje protiv svetskih militarističkih moćnika i čitavog patrijarhalnog sistema smrti.

Priča o Ženskom mirovnom kampu Grinam Komon doprinosi našem razumevanju izvanrednih mogućnosti ženskog kolektivnog organizovanja.

Sa aktivistkinjom feminističko-pacifističke grupe “Žene u crnom” razgovaraće se o snazi ženske pobune protiv politika nasilja i rata.

Projekcija će početi u 18 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: CK13