Početna Gradske teme “Prolećni Brankovi dani 2021” u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu

“Prolećni Brankovi dani 2021” u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu

0

U susret jubilarnom 50. Brankovom kolu koje će biti održano od 10. do 20. septembra ove godine, pred nama su, evo, „Prolećni Brankovi dani 2021“ – od 15. do 21. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu. Biće obeležen 197. rođendan Aleksija Radičevića, po julijanskom kalendaru – 15. marta i, po gregorijanskom – 28.marta. Između ovih datuma biće održani programi u slavu srpskog romantičara Branka Radičevića i njegove besmrtne poezije, sionskih Sremskih Karlovaca i parnasovskog Stražilova.

Pre svega, svečano će biti uručena prestižna nagrada za najbolje pesničke knjige na srpskom jeziku „Pečat varoši sremskokarlovačke“. To je jedna od najstarijih, u samom vrhu u Srbiji i regionu, nagrada za poeziju, stara pedeset četiri godine. Na „Prolećnim Brankovim danima 2021“, ovo visoko priznanje u svoje ruke primiće Radomir Stojanović, Jovica Đurđić, Branislav Zubović i Dušan Zaharijević. Među dosadašnjim dobitnicima ove ugledne nagrade nalaze se najugledniji naši pesnici.

Zatim, kao posebna književna poslastica, na ovogodišnjim „Prolećnim Brankovim danima“, u znaku 197. rođendana Branka Radičevića“, premijerno će biti predstavljene dve nove pesničke knjige mladih talentovanih autora u izdanju Brankovoga kola. To su zbirke Jelene Vujanović („Ma nije mi ništa“) i Milana Vićića („Večna proleća“). O knjigama će govoriti urednici i recenzenti Nenad Grujičić i Rastko Lončar.

I ove godine, po kalendarskoj milosti, u program „Prolećnih Brankovih dana“ ulazi „Svetski dan poezije“, u čijem okviru će biti čitane pesme iz knjiga dvoje laureata međunarodne nagrade „Branko Radičević“. To su Naso Vajena i Kerol En Dafi, čije su knjige „Pesme“ (2008) i „Svetske žene“ (2011), svojevremeno objavljene u Brankovom kolu, a u prepevu Ivana Gađanskog i Ksenije Maricki Gađanski, i Milene Borić.

U trima gimnazijama, Karlovačkoj, Zmaj Jovinoj i Isidorinoj – u Novom Sadu, na „Prolećnim Brankovim danima 2021“ biće održani školski časovi na teme: „Aleksije Radičević“, „Branko i Zmaj“ i „Branko i Isidora“. Daroviti đaci ovih gimnazija kazivaće poeziju Branka i Zmaja, i tekstove Isidore Sekulić, a o srpskim velikanima govoriće profesori: Maja Stokin, Damir Malešev i Rastko Lončar.

Tokom manifestacije, Brankove antologijske pesme kazivaće i pevati mlade umetnice, darovita glumica i solo-pevačica, Danica Petrović i Katarina Popović. „Prolećni Brankovi dani 2021“ sačuvaće zlatonosnu pesničku i duhovnu nit u nimalo prijatnoj atmosferi planetarne pandemije i nastojati da održe onu stvaralačku vatru talenata na ovom svetu, koja greje ljudsku dušu i čovekov smisao u vremenu.

Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay