Početna Kultura Prvi Novosadski Festival fotografije

Prvi Novosadski Festival fotografije

0

Prvi put u Novom Sadu, u organizaciji Centra za kreativno stvaralaštvo “Galatea”, biće održan Novosadski festival fotografije.

Kako je rekao organizator i predsednik tog centra Nenad Karađinović, ideja je potekla posle njegovog dugogodišnjeg izlagačkog delovanja u Evropi. Videvši da svaki veći grad ima svoje festivale umetnosti, rešio je da tako nešto pokrene i u našem gradu. Želja mu je bila ta da manifestacija postane tradicionalna i da naš grad dobije jedan takav festival.

– Festivali fotografije su opšteprisutni i prihvaćeni u eri digitalizacije, ne samo od stručno-umetničke publike već i od ljubitelja fotografije – rekao je Karađinović.

– Ona je svugde prisutna, te je festival organizovan za sve one koji vole fotografiju i žele prvi put da učestvuju na nekom organizovanom događaju, bez obzira na nivo znanja, opreme, iskustva ili godine.

Tema festivala je “Kulturno-istorijski spomenici grada i okoline” i, kako kaže sagovornik “Dnevnika”, preporučena je od Grada koji je i podržao manifestaciju.

– Festival fotografije na kojem će biti predstavljeni kulturno-istorijski spomenici, kroz objektive kreativnih ljudi, pravi su način oslikavanja tradicije i kulture našeg grada – rekao je Karađinović.

– Dobili smo ogromnu podršku i od Gradske uprave za kulturu, a ne sme se zaboraviti ni velika pomoć eksperata iz Pokrajinskog zavoda za kulturu, koji svojim stručnim mišljenjem umnogome doprinose ideji da se objekti koji će se naći na fotografijama predstave na pravi način. Festival će biti sastavni deo kulturnih dešavanja u projektu “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021”.

Za sve one koji žele da učestvuju na festivalu i pokažu svoj kreativni i umetnički duh raspisan je konkurs. Zainteresovani mogu svoje radove da šalju do 17. oktobra na i-mejl adresu centar.galatea@gmail.com, uz naziv fotografije, ime autora, godinu izrade i kontakt podatke. Minimalna veličina fotografije mora da bude 2048×1356 piksela. U određenim vremenskim intervalima održavaće se izložbe fotografija učesnika, a završna izložba zakazana je za 5. novembar u galeriji dvorca Eđšeg.

Prema Karađinovićevim rečima, festival će početi predavanjima na kojima će gosti biti stručnjaci iz umetnosti, arhitekture, istorije umetnosti, umetnici fotografije, i to već početkom septembra. U okviru predavanja biće organizovane i radionice da bi se publika, ali i potencijalni izlagači, bliže upoznali sa spomenicima kulture koji su tema festivala. Manifestacija će se održati u dvorcu Eđšeg.

– Zgrada dvorca je podignuta za stogodišnjicu postojanja Streljačkog društva 1890. godine, i nekada je korišćena kao reprezentativna streljana i balska dvorana, a čine je velika centralna dvorana i tri sporedne – rekao je Karađinović, dodavši da baš zbog svoje istorije, arhitekture, pozicije u gradu predstavlja pravo oličenje kulturnog i multinacionalnog kvaliteta koji je oduvek prisutan u Novom Sadu.

– Iz tih razloga je ta impozantna i fantastično rekonstruisana zgrada pravo mesto za jedan takav festival.

Izvor: Dnevnik
Foto: Promo