Početna Kultura Putovanje, upoznavanje, stvaranje – novi pozivi za novosadske umetnike

Putovanje, upoznavanje, stvaranje – novi pozivi za novosadske umetnike

0

Nova prilika za novosadsku lokalnu scenu, koja se prevashodno bavi vizuelnim umetnostima, stvorena je otvaranjem tri konkursa u okviru rezidencijalnog programa „Umetnik u gostima“. To je mogućnost za lokalne umetnike da otputuju i rade u Japanu, Austriji i Slovačkoj, upoznaju se i povežu sa tamošnjom lokalnom scenom, prošire svoj opus i na taj način internacionalizuju novosadsku scenu, što je glavna ideja programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR).

Slovačka: Vizuelna, novomedijska i zvukovna umetnost i perfomans

Vizuelna, novomedijska, zvukovna umetnost i perfomans oblasti su konkursa koji pruža priliku lokalnim umetnicima da borave i rade u Košicama (Slovačka).

Tema rezidencijalnog boravka je Međuzavisnost, sa fokusom na suodnos čoveka i njegovog okruženja. Predloženi umetnički projekat trebalo bi da istraži načine na koji ljudi, priroda i životinje uzajamno deluju, ali istovremeno i da kritički propita kako se stvara jaz između čoveka i prirode/životinja.

Umetnički projekat bi trebalo da bavi pitanjima: Kako osigurati ista prava za sve, uključujući i životinje? Kako zaštititi buduće generacije? Kako odrediti sopstvene vrednosti? Kako uticati na javni sektor, institucije i zakon?

Detaljne informacije o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na linku: http://novisad2021.rs/otvoren-poziv-za-rezidenciju-slovacka/

Konkurs se realizuje u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i organizacije KAIR – Košice Artist in Residence, Slovačka (https://www.kair.sk/about/).

Od izabranog/e umetnika/ce se očekuje da završi jedan umetnički projekat tokom boravka u Košicama. Rezidencija traje do 8 nedelja u okvirnom periodu od 1. marta do 30. aprila 2020.

Austrija: Savremena fotografija

Konkurs u okviru kog lokalni umetnici mogu da otputuju i rade u Gracu (Austrija) otvara priliku za sve one kojima je fokus rada savremena fotografska umetnost.

Tokom boravka u Gracu, potrebno je sprovesti istraživanje i napraviti seriju fotografija, koja će se osvrnuti na tumačenje (e)migracija i otvoriti pitanje aktuelnih motiva, za odlazak iz Srbije u Austriju. Fotografije će biti predstavljene na izložbi u Gracu. Promocija interkulturalnog dijaloga, predstavljanje buduće perspektive i pronalaženje mesta susreta i interakcije, poređenje zajedničkog prostora srpske i austrijske kulture glavne su ideje konkursa.

Detaljne informacije o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na linku: http://novisad2021.rs/otvoreni-poziv-za-umetnike-austrija/

Konkurs se realizuje u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Udruženja vizuelnih umetnika Štajerske – „Berufsvereinigung Bildender KünstlerInnen Steiermark”, Grac, Austrija (BVBK STMK). Rezidencija se odvija kroz program „Common spaces of tomorrow – Bridges from Graz to Novi Sad”.

Rezidencija se realizuje u periodu od 30. jula do 28. avgusta 2020. godine.

Japan: Savremena fotografija

„Evropski pogledi na Japan/Japan danas“ naziv je otvorenog poziva koji se realizuje u okviru istoimenog projekta i uključuje umetničku rezidenciju u Japanu iz oblasti savremene umetnosti fotografije.

Odabrani umetnik/umetnica dobiće priliku da boravi u japanskim prefekturama Osaki ili Naganu između jula 2020. i maja 2021. godine u trajanju od 20 do 25 dana i da na svojstven način, kroz fotografiju, prikaže ličnu percepciju kulture Japana.

Detaljne informacije o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na linku: http://novisad2021.rs/umetnik-u-gostima-poziv-fotografima-za-japan/

Rezidenciju realizuje „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“ u partnerstvu sa organizacijom „EU Japan Fest“.

Navedenu dokumentaciju potrebno je poslati na mejl adresu: plantsair@ns2021.rs sa naznakom (u zavisnosti od konkursa na koji se prijavljujete):
– „Rezidencijalni program Košice 2020“ najkasnije do 20.2.2020. godine u ponoć
– „Rezidencijalni program Grac 2020“ najkasnije do 01.03.2020. godine u ponoć
– „Rezidencijalni program European Eyes on Japan 2020“ najkasnije do 31.3.2020. godine u ponoć

Autor: NsHronika
Foto: PIxabay, Promo