Početna Kultura Radi se Sterijina komedija “Pokondirena tikva” u režiji Juša Zidara, premijera 23....

Radi se Sterijina komedija “Pokondirena tikva” u režiji Juša Zidara, premijera 23. maja u SNP-u

0

Početak aprila u Srpskom narodnom pozorištu obeležio je i početak rada na novom dramskom komadu “Pokondirena tikva” Jovana Sterije Popovića, koji će režirati mladi slovenački reditelj Juš Zidar.

Premijera je zakazana za 23. maj.

Reditelj Zidar ističe da dramski tekst, iako napisan pre oko 200 godina i danas oslikava društvo i našu svakodnevicu.

“Mislim da nikad dosad nismo živeli u tako velikoj laži, u kakvoj živimo danas. Mislim da nikad u istoriji čovečanstva društvo nije bilo toliko svesno i toliko informisano o tome što se događa i istovremeno, s druge strane, imalo toliko neznanja, nezainteresovanosti, koliko ima danas. To je upravo ono što ovaj tekst čini i te kako aktuelnim”, kaže reditelj i dodaje da je snaga pozorišta u susretu glumaca i publike.

Dodaje da dobra komedija nikako nije trivijalna forma.

“Dobra komedija ne zasmeva publiku na opštim mestima; ona je sugestivna, ima snažnu suštinu i kroz humor nam pomaže da bolje razumemo neke neuralgične tačke društva. Takvu komediju gledaćemo na sceni Srpskog narodnog pozorišta 23. maja”, zaključuje Zidar.

Umetnički tim, pored reditelja Zidara čine: dramaturškinja Nikolina Đukanović, scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Mia Popovski i kompozitor Marijan Nećak. Uloge su poverene: Tijani Marković (Fema), Milovanu Filipoviću (Jovan), Anđeli Pećinar (Evica), Nini Rukavini (Ančica), Dušanu Vukašinoviću (Ružičić), Aleksandri Ilić Pleskonjić (Sara) i Dimitriju Aranđeloviću (Vasilije).

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva