Početna Kultura Selimiru Raduloviću “Antićeva nagrada” za najbolju knjigu poezije

Selimiru Raduloviću “Antićeva nagrada” za najbolju knjigu poezije

0

Nagradu “Miroslav Antić” za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2023. godini dobio je Selimir Radulović za knjigu pesama “Zapis na stubu, Jerusalimskom”.

Predsednik stručnog žirija Miroslav Aleksić obrazložio je nagradu navodeći, između ostalog, da knjigu čine četiri celine koje se sastoje od numerisanih fragmenata.

“Ova poezija ne pripada svetu zasnovanom isključivo na Euklidovoj geometriji, niti je omeđena epistemološkim okvirima racionalističkog sveta. Gnoseološki gledana, ona je potpuno hrišćanska. Što više daš, imaćeš više! Takve poruke savremeni čovek postindustrijskog IT društva teško razume. Pojmovi ljubavi, vere, odanosti, mržnje, izdaje, greha, oproštaja… U Radulovićevoj poeziji, takođe ne figuriraju u kontekstu civilizacije kiborga i posthumanističkog sveta. On je jedan u nizu učenika gromoglasne fanfare sveta nastalog na tekovinama Francuske buržoaske revolucije, nisu se trgli iz blagodatnog mira u krilu Očevom. Takvi pesnici su retki i njihove knjige su darovi”, navodi se između ostalog, u obrazloženju.

Knjiga “Zapis na stubu, Jerusalimskom” Radulovićeva je 12. zbirka poezije.

Manifestacija “Antićevi dani”, povodom koje se dodeljuje ova nagrada, počeće u ponedeljak, 11. marta, a trajaće do 18. marta.

Program će se dešavati na više mesta u gradu, uključujući i Gradsku kuću, OŠ “Miroslav Antić”, Tribinu mladih, Likovni salon KCNS-a, Dunavski park i Izdavačku kuću “Prometej”.

Izvor: 021.rs
Foto: Skupština Grada Novog Sada