Početna Kultura Srpski kandidat za Oskara: Film “Oaza“ pred novosadskim publikom u subotu

Srpski kandidat za Oskara: Film “Oaza“ pred novosadskim publikom u subotu

0

Srpskog kandidata za Oskara, film “Oaza“ Ivana Ikića, tri prestižna američka magazina uvrstila su među 25 favorita za nagradu Američke filmske akademije.

Arthaus ljubavna melodrama o mladima sa posebnim potrebama, koji tumače i glavne uloge, biće prikazana u Novom Sadu u sklopu festivala “Slika u pokretu“ u subotu od 17 časova i 30 minuta u Kulturnom centru Novog Sada.

“Ideja odnosno inspiracija o “Oazi” je nastala davno, kada sam pre 15 godina kao student, prvi put bio u ustanovi za decu i mlade u Sremčici, u pitanju je zapravo neko moje dugogodišnje razmišljanje”, rekao je reditelj i scenarista filma, Ivan Ikić.

Oni su, po njegovim rečima, kao ekipa koja je snimala film, morali potpuno da se podrede životu u Domu pa je to promenilo i kolektivni pristup radu i metodologiju koju su poznavali do tada. Bilo j, kaže sagovornik potrebno puno strpljenja i istraživanja da bi stvarni korisnici doma glumili pred kamerom.

Njihova moralna čistota i iskrenost je nešto što je ekipu vodilo od početka rada i činilo da istraju u tom zadatku.

“Mene inspiriše da pronađem ljude koji su mi interesantni i za koje verujem da imaju neki glumački potencijal koji je zanimljiv za film, da ih ja treniram i da na taj način nadomeste sve ono što profesionalni glumci uče kroz školu”, saopštava Ikić.

Naziv filma je za autora filma “Oaza” metafora jednog sveta punog snažnih osećanja koje se dešava na jednom izolovanom mestu koje je okruženo emotivnom pustinjom.

Izvor: RTV
Foto: Promo