Početna Kultura Sutra promocija knjige “Umetnost je naš posao” autorke Milene Trobozić Garfild

Sutra promocija knjige “Umetnost je naš posao” autorke Milene Trobozić Garfild

0

U prostoru Galerije Matice srpske u Novom Sadu sutra u 19.00 sati održaće se promocija knjige “Umetnost je naš posao” autorke Milene Trobozić Garfild.

O knjizi će govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, mr Marija Radić, urednica srpske književnosti u “Vulkan izdavaštvu” i autorka.

U našem veku su umnogome promenjeni svi društveni segmenti, čemu je najviše doprineo tehnološki razvoj. Pojava interneta ubrzala je prenošenje informacija, ali je dovela i do nastajanja virtuelnog sveta, u kojem provodimo sve više vremena. Sve to se odrazilo i na kulturu, u najširem smislu, i promenilo je položaj umetnosti i njenu percepciju. Međutim, sve dok ima onih koji smatraju da je umetnost jedini preostali svetionik u sutonu civilizacije, ona će odolevati svim iskušenjima savremenoga doba.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu u oblastima kulture, Milena Trobozić Garfild stekla je bogato i raznoliko iskustvo koje ju je dovelo do dragocenih saznanja o značaju umetnosti. Upravo zato je glavna junakinja u ovoj knjizi – Umetnost. Ona je osvetljena iz različitih perspektiva, kao i u različitim istorijskim i geografskim okvirima, ali kada dođete do poslednje stranice knjige, shvatićete da je uloga umetnosti uvek podjednako važna jer ima snagu preobražavanja ljudskoga duha.

Bilo da ste umetnik, ili da radite u umetničkoj sferi, ili da ste pasionirani ljubitelj umetnosti – ova knjiga postaće vaš vodič u (ne)mogućoj misiji “Kako sačuvati umetnost u XXI veku”.

O autorki: Milena Trobozić Garfild diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku za glumu, kao i na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za španski jezik i književnost. Radila je kao književni prevodilac, urednik, producent, umetnički direktor, marketinški menadžer, PR i konsultant. Tokom devedesetih godina bila je jedan od pionira u nezavisnim pozorišnim produkcijama (“Zapali me”, “Iza kulisa”). Autor je knjige “Mali saveti za bolji život” (Samizdat B92). Producent je višestruko nagrađivanih filmova: “Beli, beli svet”, “Otadžbina” i “Šavovi”. Prevela je sa španskog i engleskog mnoge knjige, među kojima se ističe “Ljubav u doba kolere” Gabrijela Garsije Markesa. Živi na relaciji Beograd – Vašington.

Izvor: rtv.rs
Foto: Ilustracija