Početna Kultura Svečano zatvaranje izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”

Svečano zatvaranje izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”

0

Miroslav Kraljević, Autoportret, 1910. godina

U nedelju, 21. februara u 18 časova, povodom zatvaranja izložbe “Miroslav Kraljević i sledbenici”, autor izložbe dr Zvonko Maković održaće stručno tumačenje postavke.

Gostujuća izložba zagrebačke Moderne galerije “Miroslav Kraljević i sledbenici” je tokom trajanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog od 3. decembra 2015. godine, izazvala veliko interesovanje i brojne posete ne samo Novosađana, već i publike iz Beograda i drugih gradova Srbije, a postavku je do sada videlo preko 2.500 ljudi.

Razlog za to je predstavljanje 68 vrhunska ostvarenja koja prate genezu i razvoj hrvatskog modernizma u prve tri decenije 20. veka. Među 11 autora, postavkom dominira Miroslav Kraljević, umetnik koji je za svega 27 godina života ostvario izuzetan opus – njegovo slikarstvo je označilo početak novog razdoblja hrvatske umetnosti približivši je matičnoj liniji evropskog, posebno francuskog modernizma.

Kraljevićev uzor sledili su slikari Zlatko Šulentić, Milan Štajner, Marijan Trepše, Milovoj Uzelac, Vilko Gecan, a njegovi pionirski doprinosi u razvoju hrvatskog ekspresionizma utkani su u stvaralaštvo i drugih autora – Marina Tartalje, Save Šumanovića i Petra Dobrovića – slikara čija dela je Pavle Beljanski uvrstio u svoju kolekciju.

Podsećamo, gotovo istovremeno sa trajanjem zagrebačke izložbe u Novom Sadu, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu predstavljena je novosadska zbirka Pavla Beljanskog na izložbi pod nazivom “Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne” (19. novembar 2015 – 17. januar 2016).

Realizaciju čitavog projekta podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada “Hrvatska kuća – Croatia House”, Nacionalni komitet ICOM-a Srbije i medijski pokrovitelji Color Press Group, RTV Srbije, RTV Vojvodine, Politika, Dnevnik, SeeCult, Art magazin, Hrvatska riječ, Breakfast portal i druge medijske kuće.

Izložbu “Miroslav Kraljević i sledbenici” prati obiman, bogato ilustrovan katalog, sa tekstovima dr Zvonka Makovića i dr Jasne Jovanov.

Povodom svečanog zatvaranja izložbe, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog uručiće zahvalnice brojnim saradnicima i volonterima, koji su učestvovali u realizaciji pratećeg programa izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici.

Prateći program izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici: 20. i 21. februar 2016.

DEČJI KUTAK SPOMEN-ZBIRKE

Kreativne radionice subotom omogućavaju deci upoznavanje sa delima umetnika iz kolekcije Moderne galerije iz Zagreba, u saradnji sa studentima-saradnicima sa Pedagoškog fakulteta u Novom Sadu.

Subota, 20. februar, 13–15h: Pas gospodina Kraljevića

Jedna od naznačajnijih slika Miroslava Kraljevića je “Autorportret sa psom” iz 1910. godine. Njegov verni prijatelj se zvao Paša. U potrazi za ovim psom ali i ostalim životinjama sa dela iz Moderne galerije, trebaće nam vaša pomoć.

FILMSKI PROGRAM

Miroslav Kraljević, slikar (film Bogdana Žižića, Studio Guberović, 2014) nedelja, 21. februar, 17 h

Zbog velikog interesovanja publike, a povodom zatvaranja izložbe, biće ponovljena projekcija dokumentarno-filmske priče o Miroslavu Kraljeviću, u kome se umetnikov opus dovodi u vezu s njegovim kratkim, bogatim i uzbudljivim životom. Nesumnjivi genije hrvatske moderne, Kraljević je bitno uticao na celu generaciju slikara koja se pojavila nakon njega, što je posebno uočljivo u delima Milivoja Uzelca, Vilka Gecana, Marijana Trepše i Vladimira Varlaja.

TOKOM POSLEDNJE NEDELJE TRAJANJA IZLOŽBE (17–21. FEBRUAR) ULAZ ZA SVE POSETIOCE JE SLOBODAN
***
Četvrtkom, u 15 i 17 časova, tokom trajanja izložbe, organizovana su besplatna tumačenja za posetioce u trajanju od 30 minuta.
***
Radno vreme tokom trajanja izložbe:
Sreda – nedelja: od 11–19h
Četvrtak: 14–22h

Olga Bogdanović, Ostrvo Sveti Nikola, 1960. godina
Olga Bogdanović, Ostrvo Sveti Nikola, 1960. godina

Gostovanje izložbe
PAVLE BELJANSKI – PRIJATELJ UMETNIKA: OLGA BOGDANOVIĆ

Od 10. februara do 5. marta 2016. godine svi zainteresovani mogu pogledati izložbz “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. Peta izložba iz ciklusa “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika”, posvećena prijateljskim vezama kolekcionara i umetnika čija je dela sakupljao, javnosti prikazuje život i stvaralaštvo do sada malo poznate slikarke Olge Bogdanović. Ona ulazi u krug Pavla Beljanskog prvenstveno kao supruga Mila Milunovića čija remek-dela je kolekcionar uvrstio u svoju zbirku. Svedočanstva prijateljstva Olge Bogdanović, Mila Milunovića i Pavla Beljanskog, njihovog venčanog kuma, čuvaju se u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke i poslužila su kao polazište za istraživanje i realizaciju izložbe. Poreklom iz čuvene umetničke porodice Bogdanović iz Rume, Olga Bogdanović je bila aktivni učesnik u društvenim i kulturnim zbivanjima međuratnog Beograda, a njena pojava i slikarstvo negovali su građanski ukus na kojem je i Beljanski utemeljio svoju kolekciju.

Izborom od 34 umetnička dela, rađena u ulju, pastelu i akvarelu ovom postavkom prvi put je obuhvaćen celokupan opus Olge Bogdanović. Brojni pejzaži sa Senjaka i primorskih krajeva iz kasnijih decenija, kao i mrtve prirode, glavni su motivi na slikama Olge Bogdanović. Njeno slikarstvo u najvećoj meri pripada poetici intimizma, a raznovrsna paleta s karakterističnim akcentima boje posmatraču prenosi slikarkina osećanja i raspoloženje. Važan i živopisan segment izložbe čine i brojne fotografije iz porodičnih albuma koje govore o Olgi Bogdanović, njenoj porodici, životu i modi u Beogradu tridesetih godina dvadesetog veka.

Autor izložbe je istoričar umetnosti Ksenija Vasin, a postavku u Beogradu je realizovala kustos izložbe mr Milana Kvas.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SZPB