Početna Kultura Svetski dan muzike: Gala koncert Opere Srpskog narodnog pozorišta

Svetski dan muzike: Gala koncert Opere Srpskog narodnog pozorišta

0

Za kraj operske sezone SNP-a tradicionalno će biti upriličen Gala koncert operskih solista, Hora i Orkestra Opere, u petak, 21. juna, za Svetski dan muzike, s početkom u 20 časova, na sceni „Jovan Đorđević“. Gala koncertom će biti i svečano zatvoren 1. operski festival OPERARIA.

Dirigent je gost Ilmar Lapinš, iz Rusije. Na programu su zastupljene najlepše arije velikih majstora: Verdija (Ernani, Bal pod maskama, Sicilijanske večeri, Magbet), Pučinija (Turandot, Sestra Anđelika), Donicetija (Lučija od Lamermura), Rosinija (Seviljski berberin, Pepeljuga), Leonkavala (Pajaci), Maskanjija (Kavalerija rustikana), Mocarta (Don Đovani), Gunoa (Faust), Bizea (Karmen), Čilea (Adrijana Lekuvrer), Čajkovskog (Evgenije Onjegin), Rimski-Korsakova (Careva nevesta) i Hristića (Grlica).

Učestvuju solisti Opere SNP-a: soprani Svitlana Dekar, Danijela Jovanović, Darija Olajoš Čizmić, Laura Pavlović, Nataša Tasić Knežević, Verica Pejić, mecosoprani Marina Pavlović Barać, Jelena Končar, Višnja Popov, tenor Saša Petrović, baritoni Vasa Stajkić, Nebojša Babić, Željko R. Andrić, bas Strahinja Đokić. Nastupa i gošća iz Rusije, sopran, Marija Ajan Korjagov, koju je novosadska publika imala prilike da sluša u Travijati i Gala koncertu u januaru ove godine.

Koncert režijski postavlja Katarina Mateović Tasić, a Hor priprema Vesna Kesić Krsmanović.

Program traje oko sat i po i ima jednu pauzu.

Ulaznice u prodaji na Biletarnici SNP-a i za kupovinu važe redovni popusti.

O dirigentu: 

Ilmar Lapinš je rođen 1949. u Rigi. Studirao je violu u Muzičkoj školi „Emil-Darzinš“ u Letoniji. Potom je studirao na Lenjingradskom muzičkom Konzervatorijumu kod maestra Ilje Musina, a usavršavao se i na seminarima Herberta fon Karajana. Njegov prvi profesionalni angažman bio je u Državnoj filharmoniji u Jaroslavu 1970, kao asistent šefa dirigenta. Od 1975. do 1978. Lapinš je postavljen za direktora Tatarske Državne Opere, u Kazanju.

U svojoj bogatoj karijeri Lapinš je dirigovao u operskim kućama najvećih svetskih metropola (Boljšoj teatar u Moskvi, Opera u Baškiriji (Ufa), Filharmonija iz Tomska, Filharmonija u Jekaterinburgu, Mostarska filharmonija i Opera NP iz Beograda). Dirigovao je i brojne koncerte u Rusiji, Belorusiji, Uzbekistanu, Kirgistanu, Jermeniji, Gruziji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Švedskoj, Kini, Ukrajini, Mongoliji, Slovačkoj i Švajcarskoj. Od 2009. je generalni direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra gubernije Irkutsk, u Rusiji.