Početna Kultura U Matici srpskoj javnim čitanjem završena “Blogerama”

U Matici srpskoj javnim čitanjem završena “Blogerama”

0

12633185_1272580836091840_866803149_oMatica srpska, novosadska kompanija “Eipix” i Centar za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti, koji deluje pri Odseku za srpsku književnost novosadskog Filozofskog fakulteta, organizovali su ove jeseni i zime BLOGERAMU – kurs pisanja blogova za učenike 4. razreda novosadskih srednjih škola.

Ovaj projekat uspešno je završen javnim čitanjem polaznika kursa u svečanoj sali Matice srpske, gde su se pored mladih blogera, učenika novosadskih srednjih škola, gostima obratili i Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Ivan Francuski, predstavnik kompanije “Eipix”, kao i Slobodan Vladušić u ime Centra za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti.

12636943_1272580869425170_35564369_o

Matica srpska zamišljena je kao elitna ustanova kulture koja uspostavlja najviše standarde u različitim oblastima i zato je dobro da mladi ljudi budu deo njene delatnosti. Pitanje odnosa žanrova i književnosti prema novim medijima jeste važno pitanje. Zato bih mladim piscima poželeo mnogo uspeha u pisanju svih žanrovskih struktura poznatih u srpskoj i evropskoj književnosti, ali i onih novih – jer vi ćete biti oni koji će naći načine da se ovi žanrovi na pravi način manifestuju u sferama interneta – izjavio je Dragan Stanić.

Tokom trajanja Blogerame, učesnici Blogerame su napisali više od sto autorskih radova, koji se nalaze na sajtu kursa – http://blogerama.ff.uns.ac.rs/.

Časovi na kursu su zamišljeni i ostvareni kao moderna interaktivna predavanje, gde su polaznici, pod mentorstvom predavača, saradnika Centra, čitali i komentarisali druge polaznike, ujedno razvijajući svoje sposobnosti čitanja i kritičkog razmišljanja.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSHronika.rs