Početna Sport Filip Malbašić: Stičemo pobednički mentalitet

Filip Malbašić: Stičemo pobednički mentalitet

0

Filip-Malbašić1

Fudbalski klub “Vojvodina” u ovom prelaznom roku pojačao se sa nekoliko novih igrača, a jedan od onih koji se, iako i dalje mlad, još odavno afirmisao na srpskoj fudbalskoj sceni jeste vezista Filip Malbašić.

Fudbaler koji je karijeru počeo u beogradskom “Radničkom”, pažnju na sebe skrenuo je igrama u ekipi “Rada”, čime je i zaslužio transfer u “Hofenhajm” i jednu od najjačih liga na svetu. Kao član nemačkog kluba, bio je na pozajmicama u “Partizanu” i “Lehiji Gdanjsk”, a ove zime je postao igrač “Vojvodine”, željan da pokaže svoj kvalitet i zajedno sa crveno-belima ostvari zapažene rezultate. Uklapanje među nove saigrače nije mu teško palo.

Perića, Ožegovića, Antića i Lakićevića poznajem još od ranije iz Beograda. Ekipi sam se malo kasnije priključio, tako da sam taj teži deo priprema radio individualno. Ovde je na redu onaj lakši deo, kada se igraju utakmice. Imamo ih još pet do povratka u Novi Sad i to je odlična prilika da se ekipa uigra, a mislim da dobro radimo za sada. Svi saigrači su me dobro prihvatili i zaista se ne osećam kao da sam tek došao – kaže Malbašić.

Za Vojvodinu si do sada odigrao dve prijateljske utakmice, a na poslednjoj protiv “Oleksandrije” zabeležio si asistenciju kod pobedničkog gola. Koliko si ti lično zadovoljan svojom trenutnom formom?

– Taj prvi meč u Novom Sadu odigran je samo dan nakon što sam se priključio ekipi i tada sam bio u sastavu zato što mi nedostaje utakmica i treba mi da uđem u ritam, a ne toliko da bih nešto naročito prikazao. Ovde nam je preostalo još pet susreta i svi se borimo za mesto u timu. Po mom mišljenju, protiv Oleksandrije sam odigrao korektno, a naravno zadovoljan sam i zbog asistencije. Lepo sam se osećao na terenu, a mislim da je čitava ekipa, pogotovo u drugom poluvremenu, prikazala dobru partiju. Treba mi vremena da dođem na svoj najviši nivo, ali imamo sasvim dovoljno prijateljskih utakmica za to.

Otkud to da si se priključio “Vojvodini” ove zime?

– Moj motiv za dolazak u “Vojvodinu” bila je želja da igram fudbal. Bio sam u inostranstvu, a i u ovom prelaznom roku sam opet imao neke inostrane ponude, doduše ne naročito atraktivne. Mislim da sam još uvek mlad za te opcije koje su mi se nudile i da za njih ima vremena. “Vojvodina” je među tri najbolja kluba u Srbiji, forsira mlade igrače i igra lep fudbal, a svakom igraču koji u njoj odigra dobro, pruža se mogućnost da nastavi karijeru u nekoj ozbiljnoj evropskoj ekipi. Ja sam već bio u jednom takvom timu, ali nisam uspeo da se snađem, a dosta stvari se izdešavalo meni na štetu. Sada imam priliku da se izborim da ponovo igram i opet dođem na nivo na kojem sam bio. S obzirom na to da dugo nisam igrao, moje dovođenje je možda bio i mali rizik, pa je zato na meni da sada opravdam to poverenje i da se maksimalno borim i trudim.

“Vojvodina” je poslednju titulu osvojila 1989, a nakon toga, samo je jednom, 2009. godine, uspela da stekne zvanje vicešampiona. Koliko je realno da ova ekipa osvoji drugo mesto na kraju tekuće sezone i u narednom prvenstvu se ozbiljno uključi u borbu za titulu?

– U poslednjih 10-15 godina, “Partizan” i “Crvena zvezda” su ekipe koje dominiraju srpskim fudbalom. “Partizan” je to činio nešto češće, dok ove sezone “Zvezda” ima veliku prednost. Za ovih sedam-osam dana, uverio sam se da “Vojvodina” stvarno ima kvalitetnu ekipu, zajedno sa stručnim štabom, koji na svakom treningu pokušava da motiviše igrače i izvuče maksimum iz nas. To može da nam pomogne da izgradimo pobednički mentalitet i da na svaku utakmicu izađemo uvereni da možemo da pobedimo. E sad, da li će se to i dogoditi, ostaje nam da vidimo. Tu je i Kup, čije osvajanje svi apostrofiraju kao cilj. Ako svi damo sve od sebe, mislim da ništa nije neostvarivo niti nerealno.

Šta je ono što navijači mogu da očekuju od tebe u nastavku sezone, odnosno koji je to kvalitet za koji smatraš da možeš da doneseš ovom timu?

– Igram na poziciji krila i od mene se očekuje da nameštam i dajem golove, ali bilo bi glupo da bilo šta obećavam. Jedino što mogu da kažem jeste da ću na svakoj utakmici na kojoj budem igrao, igrati najbolje što mogu i dati sve od sebe. Najpre zbog mene samog, jer je to meni najbitnije, ali i zbog saigrača, celog kluba i naravno, zbog navijača. Tu nema mnogo filozofije. Daš sve od sebe i ukoliko imaš kvalitet, napravićeš razliku, a ukoliko nemaš, onda prosto nemaš. Zato mislim da je bitno samo dati sve od sebe, a sve ostalo bi trebalo da dođe.

Izvor: www.fkvojvodina.rs
Foto: www.fkvojvodina.rs