Početna Kultura “Umetnik u fokusu” večeras je Andrej Tišma

“Umetnik u fokusu” večeras je Andrej Tišma

0

Studija Milana Đorđevića “Subverzija i isceljenje-umetnost Andreja Tišme” biće predstavljena u okviru programa “Umetnik u fokusu” u Kulturnom centru Vojvodine “Miloš Crnjanski” večeras, 27. februara.

Knjigu je, povodom 50 godina stvaralaštva ovog vizuelnog umetnika, objavila izdavačka kuća “Akademska knjiga”.

Biće predstavljena i knjiga Andreja Tišme “Hronografija (spi)rituala”, koja je početkom ove godine objavljena u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, u kojoj je umetnik predstavio svoje performanse duhovnog zračenja kojima se bavi od 1984. godine.

Pune četiri decenije umetnik je razvijao svoj način izvođenja performansa u kojima mu je glavni cilj bio uticaj, prenošenje, zračenje sopstvenog psihičkog stanja, nadahnuća, emocije, doživljaja na publiku ili na šire okruženje.

Tišma će, uz prikazivanje video materijala, predstaviti svoje stvaralaštvo, a u programu će učestvovati:

Andrej Tišma, vizuelni umetnik
Milan Đorđević, publicista, autor knjige “Subverzija i isceljenje – umetnost Andreja Tišme”
Vladimir Mitrović, istoričar umetnosti
Gordana Draganić Nonin, urednica i moderatorka

Andrej Tišma (Novi Sad, 1952) je diplomirao 1976. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu, odsek slikarstvo. Kao jedan od pionira jugoslovenskog mejl-arta priključio se 1973. godine ovom međunarodnom pokretu neoavangardne umetnosti. Kompjuterskom grafikom se bavi od 1996, a internet umetnošću od 1997.

Njegovi radovi uvršteni su u brojne kolekcije u galerijama i muzejima širom sveta. Bavio se i likovnom kritikom i esejistikom, a pod pseudonimom Andrej Živor objavljivao je poeziju i prozu u Jugoslaviji, SAD i Francuskoj.

Program počinje u 18 sati.

Izvor: 021.rs
Foto: KCV “Miloš Crnjanski”