Početna Kultura Vladimir Bajić za serijal “Graditelji Novog Sada” dobitnik prestižne nagrade “Ranko Radović”

Vladimir Bajić za serijal “Graditelji Novog Sada” dobitnik prestižne nagrade “Ranko Radović”

0

Nagrada “Ranko Radović” za 2023. godinu dodeljena je u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu prof. Vladimiru Bajiću, scenaristi i kompozitoru iz Novog Sada za TV serijal “Graditelji Novog Sada” RTV-a.

Jedno od najznačajnijih stručnih priznanja u Srbiji, nagradu “Ranko Radović”, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) dodeljuje u tri kategorije: za savremeno arhitektonsko stvaralaštvo, teorijski rad i multimedijalno istraživanje i radovi učesnika konkursa prezentovani su na zajedničkoj izložbi koja je otvorena u muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, a koju će tokom proleća 2024. godine moći da pogleda i publika u Novom Sadu.

“Mene kao istoričara po diplomi, a ljubitelja po radoznalosti istorije umetnosti, arhitektura je toliko opčinila bukvalno već tokom rada na prvoj epizodi, da je taj triling izazova prerastao u lepezu čiji zamasi su išli od komponovanja muzike za seriju, preko maratonskih istraživanja, kastinga, neprospavanih noći, burnih dana, prestresnih pregovora iščekivanja i priprema za scenario i realizaciju, do uvida da sam samo odjednom shvatio da je za nekoliko dana oblo i okruglo 3 godine kako radimo i snimamo ‘Graditelje'”, izjavio je Bajić.

Prema njegovim rečima, serija “Graditelji Novog Sada” ne bi definitivno imala ovako veliki uspeh kod gledalaca i stručne javnosti da Televizija Vojvodine nema odličnu saradnju sa sada već stalnim “partnerom” – Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i njihovim istoričarem umetnosti Vladimirom Mitrovićem.

“Mitrović preko tri decenije proučava istoriju arhitekture Novog Sada i Vojvodine, stručni je saradnik na scenariju ‘Graditelja’ i neko ko odlično vodi računa o blagu koje čuva Muzej savremene umetnosti Vojvodine. Mitrović takođe odlično poznaje arhivsku građu i kompletnu muzejsku dokumentaciju bez koje, kao što rekoh, ‘Graditelji Novog Sada’ kod svih uzrasta odnosno ciljnih grupa koje gledaju ovu seriju, ne bi toliko od srca bili prihvaćeni, a pogotovo kod mlađih ljudi koji se ozbiljno edukuju uz seriju”, zaključio je Bajić i najavio da će nove epizode “Graditelja Novog Sada” biti emitovane od polovine januara 2024. godine na oba televizijska RTV kanala.

Podsetimo, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) osnivač je prestižne državne nagrade “Ranko Radović”, a suosnivači su: Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Inženjerska komora Srbije i Radio-televizija Srbije.

Ranko Radović jedan je od naših najvećih arhitekata i profesora arhitekture, koji je radio i na mnogim svetskim univerzitetima, bio je odličan grafičar i urbanista, a nagrada ustanovljena njemu u čast dodeljuje se od 2006. godine.

Vladimir Bajić inače komponuje i primenjenu muziku, piše poeziju, a muzički je najviše aktivan u bendu “Hirurgija” sa kojim je objavio tri albuma.

Izvor: 021.rs, blic.rs
Foto: Ilustracija