Početna Kultura Završeni Sajam knjiga, Izložba umetnosti “Art Expo” i Sajam obrazovanja “Putokazi”

Završeni Sajam knjiga, Izložba umetnosti “Art Expo” i Sajam obrazovanja “Putokazi”

0

Sajam knjiga, Izložbu umetnosti “Art Expo” i Sajam obrazovanja “Putokazi”, videlo je 35.000 posetilaca. Nastupilo je 180 izlagača iz sedam zemalja – Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Kanade i Irana, održano je više od 150 programa (50% više nego 2020. godine) u okviru kojih je na predstavljeno više desetina autora, obeleženo nekoliko godišnjica, razgovarano o aktuelnim temama, priređeno nekoliko tematskih, kao i izložbi na štandovima izlagača i promovisano više od 500 obrazovnih profila, a prvi put su nastupile i sve visoke državne škole u Vojvodini.

Govorilo se i o nastavku školovanja u inostranstvu, prodato je više desetina hiljada naslova, tematske izložbe i mnoštvo likovnih umetnika tokom osam dana pretvorili su Aulu u galerijski prostor. Novosadski sajam je u Poklon-igri i posetiocima poklonio oko 400 naslova. Tokom osam dana RTV je kroz polučasovne hronike obaveštavala o događajima na sajmovima.

Sajam knjiga dokazao da je čitanje i dalje omiljeno

Sajam knjiga se po broju izlagača zadržao na onom iz 2020. godine, ali su svi koji su nastupili na ovogodišnjoj priredbi saglasni da je poseta  bila daleko veća i da je prodaja premašila sva njihova očekivanja. Uz komentar da im ovaj, martovski termin odgovara, mnogi su najavili dolazak i na Sajam koji će biti održan sledeće godine.

Bogatstvu programa održanih u okviru Sajma knjiga svakako je doprinela saradnja sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Hala “Master”, Aula i Hala 1 Novosadskog sajma su bili jedinstven prostor pretvoren u multimedijalni paviljon književnosti i umetnosti, a program koji je pripremljen u saradnji sa Fondacijom je doneo posetiocima nova uzbuđenja.

U organizaciji Novosadskog sajma i EPK, na Sajmu koji je otvorio Matija Bećković i kojem je bila posvećena i Izložba “Matija”,  posetiocima su se predstavili Rumena Bužarovska, Milena Marković, Ante Tomić, Miljenko Jergović, Damir Karakaš, Natali Skovronek, Darko Cvijetić, Dejan Aleksić… Sva gostovanja su privukla izuzetno veliki broj posetilca kojima su, po predstavljanju, autori potpisivali omiljena dela, uglavnom kupljena na Sajmu.

Tokom osam dana priredbi, u okviru “Dana Laze Kostića” govorilo se o Lazi Kostiću kao dramskom liku, Ediciji prva knjiga Matice Srpske, mladim piscima, knjižarama kao mestu susreta, novosadskoj alternativi, novosadskoj književnoj fantastici, poetici Laze Kostića, značajnim godišnjicama, Novom Sadu kao prestonici poezije, izdanjima na jezicima nacionalnih manjina… Promovisane su brojne izdavačke kuće, a programe su organizovali i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Novi Sad – evropska prestonica kulture, Banatski kulturni centar, mnogi izdavači…

Održani su i Dani biblioteka i bibliotekara koji su objedinili stručni i naučni aspekt tema važnih za kulturu, obrazovanje i društvo u celini, kao i Dani ruske kulture.

Sajam knjiga u Novom Sadu ove godine su obeležila brojna sniženja – do 80 odsto, kao i specijalne akcije koje su izlagači priredili, ne samo za 8. mart, Međunarodni dan žena.

Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima organizovao Poklon-igru za posetioce u kojoj je u paketima podeljeno oko 400 knjiga, a dela su poklanjana i 8. marta posetiteljkama priredbi. Darodavci u Poklon-igri su bili: STERIJINO POZORJE, CEPELIN IZDAVAČKO-PRODUCENTSKA KUĆA, EDICIJA, TIP PREPOROD, FUTURA PUBLIKACIJE, 4 SE, ONLY SMILEY, MAKI BOOK, GUGL BIT IZDAVAŠTVO, KREATIVNI CENTAR, IZDAVAČKA KUĆA ARETE, OTVORENA KNJIGA, NID KOMPANIJA NOVOSTI, AGORA, KNJIŽARA MONTE KRISTO, RIZNICA KNJIGA, BANATSKI KULTURNI CENTAR, OXFORD CENTAR, BOOK, IZDAVAČKA KUĆA PROMETEJ, IK LOM, BEGEN COMERC, KONTRAST IZDAVAŠTVO, PARTENON M.A.M. SISTEM, IKC SOLARIS, ODISEJA AGENCIJA ZA IZDAVAŠTVO, BUKINISTA, FILMSKI CENTAR SRBIJE, LAGUNA, KULTURNI CENTAR AMBASADE I. R. IRAN U BEOGRADU. Kuponi sa imenima srećnih dobitnika su izvlačeni svakog dana, a to su najčešće činili specijalni gosti Sajma knjiga.

Prvi susret sa “Novim Sadom kroz knjigu” posetioci su imali u Auli na multimedijalnoj izložbi koja je predstavljala centralni događaj programske celine “Seobe duša”. Tokom priredbi organizovana su stručna vođenja kroz izložbu, a jedno je još u planu za 12. mart. Elementi izložbe obuhvataju sinergiju analognog i digitalnog medija. U središtu Izložbe nalazi se veliki miks-medija sto, za kojim istovremeno može biti više desetina ljudi prepuštenih lavirintu grada knjige. Izložbu prati i atraktivna ilustrovana monografija o istoriji knjige u Novom Sadu.

U Hali 1 Novosadskog sajma održani su koncerti, performansi, predstave. Nastupili su Myiavi, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Kaori Ito i Etnoforija, Chalaban Band, Bilja Krstić i Bistrik. Odigrane su predstave “B(j)egunci” i “Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije”. U istom prostoru do nedelje, 13. marta, planiraju se Karneval obrednih povorki, dva koncerta – Müller & Makaroff (Gotan project) present – Antropoceno! i Original Enigma Voices + Camerata Novi Sad.

Izložba umetnosti “Art Expo” – sjajna dela za gledanje izbliza

Jedno od obeležja ovogodišnje Izložbe umetnosti “Art Expo” je bila i postavka “Sekvence iz vojvođanske umetnosti XX veka” na kojoj su predstavljena dela novosadskih autora – Jovana Soldatovića, Jožefa Ača i Boška Petrovića. Ostvarenja trojice umetnika pripadaju riznici vojvođanskog slikarstva i skulpture, a podsetićemo i da je vizuelni identitet, simbol najstarije sajamske kuće u Srbiji, skulptura “Propinjanje” delo Jovana Soldatovića.

Upravo u ambijentu te Izložbe, u Auli novosadskog sajma, uručena je i Nagrada “Sava Šumanović” koja se od 1999. godine dodeljuje za domete u likovnoj umetnosti. Ovogodišnji laureat je novosadski multimedijalni umetnik, Stevan Kojić.

U okviru Izložbe “Art Expo” pažnju je privlačila i postavka “Slovo Njegošu – 175. godina Gorskog vijenca”. Kolekcija se sastoji od 130 izdanja različitih rukopisa i prevoda u vlasništvu kolekcionara Nikole Škoka iz Peroja. Zanimljivost Izložbe je primerak “Gorskog vijenca” štampan na japanskom jeziku. Organizatori izložbe su bili Udruženje Crnogoraca Novog Sada, Crnogorski kulturni centar i  Uprava za saradnju sa dijasporom i iseljenicima Vlade Republike Crne Gore.

Izložba “Art Expo” je i ove godine pod svoje okrilje, okupila umetnike – akademske, edukovane i samouke slikare… i poštovaoce umetnosti, a bila je promotivnog i prodajnog karaktera.

Sajam obrazovanja “Putokazi” dao mnogo dobrih odgovora

Učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim roditeljima 17. međunarodni sajam obrazovanja “Putokazi” je olakšao pronalazak odgovora na pitanje “Kuda dalje?”.

Ovogodišnji Sajam obrazovanja je najveći do sada organizovan na Novosadskom sajmu, a otvorio ga je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić. U odnosu na onaj iz 2020. godine, po broju izlagača, veći je za 10%. Novitet je bilo predstavljanje svih visokih državnih škola u Vojvodini, a tradicionalno već, nastupili su svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, privatni univerziteti u Srbiji i inostranstvu, kao i ustanove i institucije koje su ponudile više od 500 obrazovnih profila. Učenici koji su prošli kroz kapije Novosadskog sajma su imali priliku da vide sveobuhvatnu sliku srednjeg, višeg i visokog školstva u našoj zemlji upotpunjenu ponudom fakulteta iz inostranstva – Republike Srpske, Slovenije, Slovačke i Kanade.

Među učesnicima su bili i Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a, između ostalih, nastupilo je i Udruženja naučnica Srbije SRNA koje je organizovalo niz interaktivnih radionica i Okrugli sto o osnaživanju devojčica i devojaka za bavljenje naukom i preduzetništvom. Učenici su bili u prilici i da vide najnoviju generacija DDR5 računara, koja je na Sajmu u Novom Sadu predstavljena prvi put u region.

Na štandu Ministarstva prosvete predstavljeno je dualno obrazovanje, a svima su bile dostupne informacije o stipendijama koje se dodeljuju učenicima i studentima.

U Kongresnom centru Novosadskog sajma predstavljeni su detalji u vezi sa polaganjem državne mature. Na skupu je bilo reči o učenicima koji su u srednju školu krenuli školske 2020/21. godine i oni su prva generacija koja će polagati još jedan nacionalni ispit – državnu maturu na kraju školskog obrazovanja. Završni ispit će biti organizovan za đake koju su pohađali trogodišnje stručno obrazovanje, a matura će biti za one sa četvorogodišnjim srednjim obrazovanjem.

U okviru Sajma obrazovanja predstavljen je projekat TRAME “Tracce di memoria”, sufinansiran iz programa ERASMUS +, Evropske unije, predstavlja svoju inovativnu metodologiju u obrazovanju kroz primenu interpretacije kulturnog nasleđa. U projektu učestvuju srednjoškolci iz Italije, Mađarske, Turske i Srbije, a na Sajmu su prezentovani neki od rezultata sprovedenih pilot programa. Migracije kao aktuelne tema u fokusu su projekta.

Dolazak srednjoškolaca iz Vojvodine na Sajam i ove je godine, sa dva miliona dinara, finansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Grad Novi Sad prepoznaje značaj i podržava sajamsku manifestaciju “Putokazi” od samog početka, a ove godine je sa gotovo milion dinara pomogao sve srednje škole sa teritorije Grada, kako bi se na najbolji način predstavile budućim učenicima.

Prvog dana Sajma obrazovanja održan je i Sajam zapošljavanja na kojem je 50 poslodavaca ponudilo oko 900 radnih mesta.

Za sve događaje, od 3. do 13. marta, Novosadski sajam je imao pomoć partnera i prijatelja, a uz Fondaciju “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, značaj održavanja Sajmova knjiga, umetnosti i obrazovanja prepoznali su: Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Novi Sad, Gradska uprava za obrazovanje, Gradska uprava za kulturu, Radio televizija Vojvodine, Globos osiguranje i Kompanija Dijamant. 

Autor: NSHronika.rs
Foto: Novosadski sajam