Početna Danas u gradu Izložba “Budućnost sećanja: od Racije do Aušvica” od 18. juna na Keju

Izložba “Budućnost sećanja: od Racije do Aušvica” od 18. juna na Keju

0

Kultura sećanja može da se zloupotrebi u svrhu rasplamsavanja nacionalizma, i održavanja straha i mržnje.

Istinska, iskrena i hrabra kultura sećanja se bavi prošlošću na način koji sa pijetetom čuva sećanje na žrtve, ali istovremeno promoviše građanska i ljudska prava, pluralizam i kritičko mišljenje, odnosno one demokratske i društvene vrednosti na koje upravo ovi strašni zločini iz prošlosti upozoravaju.

Upravo to je fokus izložbe “Budućnost sećanja: od Racije do Aušvica” koja će biti otvorena 18. juna, na Keju žrtava racije, na mestu gde se pre 80 godina, desio jedan od najstrašnijih zločina u istoriji grada, Novosadske racije. Izložba je deo programskog luka “Tvrđava miraEvropske prestonice kulture koji će od 17. juna do 17. jula staviti u fokus umetničke programe i snažnu promociju kulture mira.

Kako ističe direktor Terraforming organizacije koja je zadužena izložbu, Miško Stanišić izložba otvara pitanja memorijalizacije Holokausta i drugih stradanja našeg naroda za vreme Drugog svetskog rata kao dela zajedničkog evropskog istorijskog iskustva.

Tako ono predstavlja neodvojiv element evropskog mozaika kulture sećanja i identiteta. Izložba se sastoji od tri celine: Alternativna građa za sećanje, Daleka sećanja i Budućnost sećanja. Uz odabranu arhivsku i istorijsku građu o sasvim običnim detaljima svakodnevnice predratnog Novog Sada kao što su jelovnik restorana, ponuda iz prodavnice, bioskopski plakati ili najave kulturnih programa, postavljamo pitanja o tome zašto, čega, gde, kako i kada se sećamo. U nastavku, uz pitanje ‘ko se seća’ otkrivamo kako se naših žrtava sa pijetetom sećaju na dalekim mestima, u Norveškoj, Nemačkoj ili SAD – navodi Stanišić.

Dodaje i da postavljamo pitanje o budućnosti sećanja: ko će se sećati i kako će se sećati u vremenima koje dolaze, što su ujedno i egzisetncijalna pitanja i pitanja identiteta celog društva, kako našeg, tako i evropskog?

Izložba je deo šireg programa “Od Racije do Aušvica – Novi Sad grad kulture sećanja” koji je pripremiila organizacija Teraforming koja je danas internacionalno etablirano ime na polju kulture sećanja. Program je rezultat saradnje sa Arhivom Vojvodine, Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, Bibliotekom Matice srpske i nizom međunarodnih partnera.

Postavka na otvorenom, na jednoj od omiljenih lokacija Novosađana, od 18. juna u 16 sati, do 17. jula pretvara Kej u prostor za promišljanje namenjen svima nama.

U okviru ovog programa biće otvorena izložba “Ester – grafička novela u edukaciji o Holokaustu” 17. juna u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara, a biće upriličeno i niz panel diskusija koje će okupiti relevantne stručnjake i naučnike u oblasti borbe protiv antisemitizma.
Novi Sad postaje jedini grad u Evropi u kome se zahvaljujući umetnosti, od 17. juna do 17. jula,  gradi “Tvrđava mira” i koja će okupiti 1500 umetnika iz 30 zemalja koji će se u samo mesec dana predstaviti sa gotovo 150 događaja, slaveći mir.

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Izvor: 021.rs
Foto: EPK 2022