Početna Danas u gradu Otvaranje izložbe baletskih fotografija “20 godina unazad: Baletske premijere i obnove 1999-2019”...

Otvaranje izložbe baletskih fotografija “20 godina unazad: Baletske premijere i obnove 1999-2019” u SNP-u

0

Uoči Dana Baleta, danas će, u donjem foajeu velike scene, s početkom u 18 časova, biti otvorena izložba fotografija “20 godina unazad: Baletske premijere i obnove 1999-2019”, koja predstavlja retrospektivu baletskih fotografija, plakata i izbor reprezentativnih kostima iz baletskih predstava koje su u poslednjih dvadeset godina obeležile repertoar Baleta Srpskog narodnog pozorišta. Autorke izložbe su dr Milena Leskovac, teatrolog i mr Ivana Ilić Kiš, urednik.

Postavka će trajati do kraja 2020. godine.

Na otvaranju izložbe učestvuju: dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a, Toni Ranđelović, direktor Baleta, Dobrila Novkov, baletski pedagog, nekadašnja solistkinja i šef Baleta Sada i prof. dr Vera Obradović, baletska kritičarka, teoretičarka igre i koreografkinja iz Beograda.

Nakon otvaranja izložbe, za svoj Dan, Balet Srpskog narodnog pozorišta će izvesti komični balet “Vragolanka” francuskog kompozitora L. J. F. Herolda, prema libretu Žana Dobervala, jedan je od najpoznatijih i najizvođenijih starih baleta, a koji je premijerno izveden prošle sezone u koreografiji i režiji Kalina Hancijua, gosta iz Rumunije. Diriguje Aleksandar Kojić.

Godine 1950, Ruskinja Marina Olenjina (1907-1963) je sa jednom grupom od skoro tridesetak igrača stigla iz Beograda u Novi Sad. Osmog marta, pre tačno sedamdeset godina, ona je osnovala Balet, pri Operi, bila prvi šef Baleta i koreograf SNP-a.

Danas ansambl ima preko sedamdeset baletskih igrača, dvanaest baletskih naslova, klasike i neoklasike, učestvuje u predstavama Drame i Opere SNP-a.

Povodom sedamdeset godina postojanja, mnogim aktivnostima, događajima i predstavama obeležava se jubilej tokom ove i početkom naredne sezone.

Autor: NsHronika
Foto: SNP/Promo