Početna Danas u gradu Otvoren Sajam turizma

Otvoren Sajam turizma

0

SAJAM LORIST

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas Sajam turizma u Novom Sadu na kome učestvuje više od 100 izlagača iz zemalja okruženja i tom prilikom istakao da turizam u Srbiji i regionu ima veliku perspektivu.
Napominjujući da je uloga turizma višestruka, Lajić je rekao da osim pokazatelja stanja u društvu, turizam doprinosi i stabilnosti u regionu.

Ovogodišnja zemlja partner sajma turizma je Crna Gora i to nije slučajno jer sa tom državom imamo dobru saradnju, a posebno dobro sarađuju ministarstva turizma dve zemlje i ta saradnja je na strateškom nivou“, rekao je Ljajić.

On je pojasnio da Crna Gora ima more, a Srbija neke druge turističke potencijale i da je želja ministarstva turizma i jedne i druge države da ih zajedno promovišu.

Turistički potencijali Vojvodine su takođe značajni, rekao je Ljajić dodajući da su posete stranih turista u Vojvodini u odnosu na prošlu godinu povećane za 11 odsto.

On je naglasio da od celokupne posete Vojvodini 36 odsto gostiju dolazi u Novi Sad, a 15 odsto u Suboticu, što znači da u ta dva grada dolazi više od polovine turista.

Moramo promovisati i druge gradove u Vojvodini kako bi bili atraktivni za posete turista“, istakao je Ljajić.

On je istakao da je dobro što i banje u Srbiji ove godine beleže rast broja turista za oko 20 odsto.

Prema njegovim rečima, značajne rezerve u turističkim potencijalima Srbija ima u lovnom turizmu i ti bi potencijali u narednom peridou morali biti iskorišteni.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović rekao je da su odnosi dve zemlje sve bolji i bolji, a činjenica da je Crna Gora zemlja partner Sajma turizma u Novom Sadu upravo govori o tome da međusobni odnosi dve države idu uzlaznom putanjom.

On se posebno osvrnuo na posetu srpskih turista Crnoj Gori, istakavši da ih je ove godine bilo 326.763 i da su ostvarili ukupno 2.565.153 noćenja što znači da je broj srpskih turista u odnosu na prošlu godinu povećan za 38 procenata i da su oni ostvarili 44 odsto više noćenja.

Turizam je razvojna šansa Novog Sada, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i napomenuo da je posebno ponosan na to što taj grad u poslednje tri godine ima konstatno povećanje broja turista.

Novi Sad ćemo i dalje promovisati kao Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, Omladinsku prestonicu Evrope 2018. i kao centar kreativne industrije u regionu što će doprineti daljem povećanju broja turista“, rekao je on.

Izrazivši zadovoljstvo što je ove godine Crna Gora zemlja partner Sajma turizma, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cveković je rekao da se sajmom može proširiti kompletna privredna saradnja između dve zemlje.

Na Sajmu turizma učestvuje preko 100 izlagača, a svoju ponudu predstavljaju turističke organizacije i turistički poslanici iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije.

Na svim štandovima posetioci mogu pogledati programe za zimsku sezonu 2015/2016 i letnju sezonu 2016. godine.

Turistička ponuda Novog Sada i okoline

“Novi Sad – ZAUVEK” – promocija novog TV serijala (autor: Vladimir Bajić, prof. istorije i novinar RTV-a)

Od ponedeljka 12. oktobra RTV počinje da emituje serijal “Novi Sad ZAUVEK” koji je proizveden zajedničkim snaga Radio televizije Vojvodine i Turističke organizacije Novog Sada. U 25 trominutnih epizoda, gledaoci će na drugačiji način u odnosu na dosadašnju praksu biti upoznati sa kulturno istorijskim znamenitostima grada.

Petrovaradinska tvrđava, verski objekti, muzeji i galerije u gradu, samo su neke od bogate ponude kulturnog turizma koje Grad Novi Sad nudi, a u kojima uz Turističku organizaciju Novog Sada, možete posebno uživati. Epizode će biti prikazane u Jutarnjem programu, a mogu se pratiti i na Youtube kanalima Televizije Vojvodine i Turističke organizacije Novog Sada.

“Novi Sad – Sve boje Fruške gore” – izložba fotografija autora Dragana Kurucića i predstavljanje nove “Turističke karte Fruške gore” i promotivnog videa “NP Fruška gora”

Predstavljanje “Hotelskog vodiča” – Informacije i saveti o hotelima u Srbiji

Predstavljanje sveobuhvatnog i veoma korisnog hotelskog vodiča sa preglednim i sistematizovanim podacima i informacijama o hotelima u Srbiji, čije je izdavanje podržala i Turistička organizacija Grada Novog Sada.

Sajam turizma u Novom Sadu, mesto je koje promoviše banje i klimatske centre u zemlji, zimsku turističku ponudu i zemlje i regiona, ali i novogodišnje aranžmane.

Aktivno učešće na sajmu imaju i turističke organizacije gradova i opština, manifestacije koje organizuju, ali i strukovna okupljanja namenjena poslenicima u turizmu i ugostiteljstvu. I ove godine u planu je organizacija zanimljivih sadržaja i segmenta, kao i stručnih skupova koji će biti održani u Kongresnom centu Novosadskog sajma.

Autor: RTV
Foto: Tanjug