Početna Danas u gradu Predavanje “Tragovima drevne Kine” na Filozofskom fakultetu

Predavanje “Tragovima drevne Kine” na Filozofskom fakultetu

0

Kineski zid

U svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu danas u 12 časova biće održano predavanje pod nazivom “Tragovima drevne Kine: Počeci kineske civilizacije i kontakti sa Evropom”.

Predavači će biti doc. dr Svetozar Boškov i doc. dr Boris Stojkovski, a program je otvoren za sve zainteresovane.

Kina je zemlјa sa jednom od najdužih i najbogatijih istorija, koje iznova privlače pažnju kako naučnika tako i šire javnosti. Namera predavača je da daju jedan kratak, ali sveobuhvatan prikaz početaka kineske civilizacije i njene istorije starog i srednjeg veka. Poseban akcenat biće stavlјen na njena velika dostignuća, kao što je, na primer, Kineski zid.

Drugi važan aspekt predavanja biće posvećen vezama Kine i Evrope u starom i srednjem veku, odnosima Kine i Rimskog carstva, zatim Putu svile, kao i dolascima Evroplјana na tlo Kine u datim istorijskim epohama, navodi se u pozivu.

Predavanje “Tragovima drevne Kine. Počeci kineske civilizacije i kontakti sa Evropom” deo je ciklusa predavanja “Otkrijmo Kinu!” koji se od jesenas održava na Filozofskom fakultetu i koje za cilj ima upoznavanje šire javnosti na naučno-popularan način sa velikom kineskom civilizacijom i kulturom.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com