Početna Danas u gradu Trka planinskih bicikala na Fruškoj gori

Trka planinskih bicikala na Fruškoj gori

0

Nakon velike međunarodne trke na Petrovaradinskoj tvrđavi u julu, Biciklistički klub Novi Sad ovog vikenda organizuje novu, etapnu trku planinskih biciklista “Salcano- Kyocera MTB Cup Novi Sad” na Fruškoj Gori. Start prve etape je u petak 12. oktobra u 11 sati ispred hotela Ceptor na Andrevlju.

Trka je inače u zvaničnm kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija), te donosi veliki broj bodova za svetsku UCI rang listu, što je jedna od najvećih atraktivnosti. Takođe trka je i u okviru kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Organizatori kažu da je staza ista i za žene i za muškarce. Trka se vozi tri dana, pobednik je onaj takmičar koji u tri dana ima najmanje vreme. Trka iziskuje fizičku pripemu, pripremu bicikla, tehničku i logističku podršku mehaničara i trenera, ali svakako i taktiku samih takmičara. Prva etapa je 13 kilometara, druga je trka kratkog kruga oko hotela Ceptor, a treca olimpijski kros krug duzine oko 4 km. Start 3. zavrsne etape je u nedelju 14. oktobra u 11 sati, ispred hotela Ceptor. Ove godine trka se vozi u klasi 2 odnosno S2 koja pobedniku donosi 80 bodova. Učestvuju biciklisti iz Švajcarske, Francuske, Češke, Belorusije, Slovačke, Velike Britanije i naše zemlje.

Biciklistički klub Novi Sad je od 2014. do danas organizovao i šest etapnih trka koje su u kalendaru svetske biciklističke unije UCI (Svetska biciklistička unija). U prethodnim izdanjima takmičari su bili i svetski prvaci kao što su Simon Andreasen i Jana Belomojna, a takođe u Novom Sadu trkao se i veliki broj evropskih i nacionalnih prvaka.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay