Početna Danas u gradu Verdijev operski dragulj “Rigoleto” u SNP-u

Verdijev operski dragulj “Rigoleto” u SNP-u

0

Opera “Rigoleto” biće izvedena danas, 25. septembra na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta., s početkom u 19 časova.

Jedno od najpopularnijih dela Đuzepa Verdija, izvođeno na svetskim operskim scenama, a u SNP-u premijerno postavljen 14. juna ove godine, operski dragulj koji je oduševio više od hiljadu gledalaca – Rigoleto.

U vremenu manirizma, oko 1550. godine, i prostoru Mantove, jasno je oslikana dekadencija vojvodske palate, čiji su dvorjani predvođeni vojvodom od Mantove, u neprestanoj potrazi za moći, novcem i lepotom. Vojvoda je lascivna, površna ličnost, koju je sjajno okarakterisala banalna arija „Žena je varljiva“, a svoju moć i umeće udvaranja upotrebljava da bi zaveo devojke. Ipak, junak ove dirljive priče je Rigoleto dvorska luda, grbavac, ali i brižan otac čija je kćerka, lepa Đilda žrtva fatalne tragedije…

Operu je režirao Aleksandar Nikolić gost iz Beograda, dirigovaće Mikica Jevtić. Koreografiju je uradio Aleksandar Ilić gost iz Beograda, Muški hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, scenografiju je uradio Saša Senković, a kostime je kreirala Senka Ranosavljević.

U ulogama nastupaju: Vojvoda od Mantove – Stevan Karanac, k.g. iz Beograda (prvi put u ulozi u ovoj postavci), Rigoleto, dvorska luda – Željko R. Andrić, Đilda, Rigoletova kćerka – Darija Olajoš Čizmić, Sparafučile – Goran Krneta, Madalena, njegova sestra – Jelena Končar, Grof Monterone – Strahinja Đokić, Grof Čeprano – Nikola Basta, Grofica Čeprano – Maja Andrić, Marulo – Branislav Stankov, Borsa – Igor Ksionžik, Đovana, Đildina dvorkinja – Marija Mitić Vasić, Stražar – Vladimir Zorjan, Paž – Marija Mitić Vasić. Učestvuju Muški hor i Orkestar Opere i Balet SNP-a.

“Rigoleto” je na operskom repertoaru SNP-a i 5. oktobra! Za kupovinu ulaznica važe redovni popusti na Biletarnici SNP-a.

Foto: SNP/ S. Doroški