Početna Danas u gradu Vladeti Jerotiću uručena nagrada “Teodor Pavlović”

Vladeti Jerotiću uručena nagrada “Teodor Pavlović”

0

vladeta-jerotic

Akademiku Vladeti Jerotiću danas su u Matici srpskoj u Novom Sadu uručene nagrade “Teodor Pavlović” za životno delo i za najbolju knjigu u prošloj godini “Sa Bogom, mimo Boga, oko Boga”, u izdanju beogradskog “Ars Librija”.
Istaknutom srpskom lekaru, neuropsihijatru, psihoterapeutu i književniku Jerotiću to priznanje uručeno je u okviru svečanog otvaranja manifestacije 16. Dani Teodora Pavlovića (1804-1854), posvećene prvom sekretaru Matice srpske, uredniku “Letopisa Matice srpske” i osnivaču prvog srpskog političkog lista.

Zahvalivši žiriju i onima koji su ga predložili za laureata te nagrade, akademik Jerotić je napomenuo da ga je, kako je rekao, pomalo stid da kaže da ništa do skoro nije znao o Pavloviću, pa je stoga malo proučio njegov život i delo.

Pavlović je bio “raspeti Srbin, u raspetom srpskom narodu” između istoka i zapada u 19. veku, a on lično između apsolutizama Austro Ugarske s jedne i Miloša Obrenovića s druge strane, kazao je Jerotić i dodao da ti apsolutizmi, ipak, nisu bili isti.

Trebalo je u toj “raspetosti” između kulture i politike, nužnosti neprestanog dodvoravanja državi u kojoj je živeo, da nađe onu “zlatnu sredinu, Aristotelovu”, istakao je akademik Jerotić napominjući da “i danas to radimo i kao društvo i kao pojedinci”.

“Ja sam nekako izdržao između kulture i politike, kad sam došao do ovih godina“, rekao je Jerotić (91), podsetivši da je Pavlović umro u 50. godini.

Učesnike i goste pozdravio je predsednik Matice srpske Dragan Stanić, a manifestaciju je otvorio predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović.

Dani Teodora Pavlovića održavaju se do 27. septembra u Novom Sadu i Pavlovićevom rodnom mestu Novom Miloševu.

Organizator je Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, u saradnji sa Maticom srpskom i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, novobečejske opštine i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Autor: Tanjug
Foto: Banatski kulturni centar