Početna Politika Čanak: Za Hrtkovce da odgovaraju i Šešelj i njegovi nalogodavci

Čanak: Za Hrtkovce da odgovaraju i Šešelj i njegovi nalogodavci

0

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je krajnje vreme da se pokrene proces protiv Vojislava Šešelja, te da se njemu i svim njegovim saučesnicima konačno sudi u Srbiji za progon hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva.

– Miting Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima 6. maja 1992. godine kada je u njegovom prisustvu pročitan spisak “nepodobnih” građana hrvatske nacionalnosti bio je uvod u nasilje, ubistva i progon najpre u tom, a zatim u još dvadeset mesta u Sremu – podsetio je Čanak u saopštenju za javnost.

On je pozvao tužilaštvo i sve nadležne organe da pokrenu proces protiv Šešelja i ujedno rasvetle i imenuju njegove nalogodavce odgovorne za tadašnju, kako je rekao, očito državnu politiku iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva.

– Činjenica da je Haški sud oslobodio Šešelja krivice ne znači da on nije kriv i da mu se ne može i ne mora suditi ovde. Naprotiv. Nekažnjavanjem krivaca, već četvrt veka, kažnjavaju se žrtve – ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, suđenje Šešelju i razotkrivanje svih nalogodavaca njegovih nedela u vreme tadašnje vlasti dalo bi značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine ne može i nikada neće zaboraviti dane kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove – zaključio je Čanak.

Izvor: Blic
Foto: lsv.rs