Početna Politika DS traži istragu o vezama novosadskih vlasti i investitora

DS traži istragu o vezama novosadskih vlasti i investitora

0

demokratska-stranka

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) zatražio je danas od policije i tužilaštva da ispitaju kakva je stvarna priroda odnosa između najviših predstavnika sadašnje vlasti u Novom Sadu i investitora kojima su novim izmenama urbanističkih propisa u gradu pružene “izuzetne pogodnosti”.

DS je u saopštenju ocenila da urbanistički akti, koje je usvojila gradska vlast, ispunjavaju sve želje i potrebe investitora, a interesi i potrebe građana Novog Sada su u potpunosti zanemareni.

Zatražena je nezavisna istraga koja bi utvrdila da li su strani ulagači stimulisali ključne ljude u lancu odlučivanja da donesu baš takve urbanističke odluke.

Kako se navodi, izmene urbanističkih planova za ulice Braće Ribnikar i Branka Bajića, kojima se dozvoljava gradnja objekata velikih površina sa osam do deset spratova, najnoviji su slučajevi u kojima su uslovi za gradnju isključivo u funkciji sticanja profita investitora.

Iste firme se pojavljuju kao ‘srećni dobitnici’ u svim promenama uslova za gradnju. Takvu antiurbanističku politiku mogu da vode ili potpune neznalice ili korumpirani političari. Policija i tužilaštvo zasad jedini mogu da kažu u koju od te dve grupe spada dosadašnja gradska vlast koju predvodi Srpska napredna stranka – piše u saopštenju.

DS je podsetio da na slične primere izgradnje i to stambeno-poslovnog kompleksa sa neboderom u centru grada, na rušenje starih tradicionalnih trščara kako bi se izgradili soliteri od devet spratova, kao i na izmene plana za prostor kod Gradskog stadiona.

Ulagači su u pojedinim slučajevima oslobođeni čak i obaveze da obezbede parking-mesta. Tako se ubrzano menja prepoznatljiv izgled grada i ruši urbanistički koncept po kojem je Novi Sad građen i razvijan decenijama unazad – ocenila je DS.

Izvor: Beta
Foto: Demokratska stranka / Logo