Početna Politika LSV: Neusklađenost zakona i loše finansiranje glavni krivci za seču stabala na...

LSV: Neusklađenost zakona i loše finansiranje glavni krivci za seču stabala na Fruškoj gori

0

Neusklađenost zakona i loša finansijska podrška od strane države koja je nadležna za nacionalne parkove glavni su krivci za nelegalnu seču stabala na Fruškoj gori, smatra Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Seča stabala na Fruškoj gori prethodnih nedelja izazvala je više reakcija pojedinaca i organizacija, a među onima koji su reagovali je i muzičar Darko Rundek.

Tim povodom oglasio se i LSV, koji je naveo da je na kritike lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode odgovorio tvrdnjom da je seča šuma osnovni izvor prihoda Nacionalnog parka.

– Sama činjenica da je upravljaču dozvoljeno da obavlja pomenutu delatnost koja je u suprotnosti sa Zakonom o Nacionalnim Parkovima, Planom upravljanja i Planom razvoja šuma kontradikotrna osnovnoj nameni Nacionalnog parka. Postavlja se pitanje da li bi situacija bila bolja kada bi se nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška gora vratila Vojvodini? – navode ligaši.

Kako ističu u ovoj stranci, posebno je zanimljiva činjenica da je sektor drvne industrije u Srbiji istovremeno doživeo trend rasta. Tako je u 2018. godini vrednost izvezenih proizvoda od drveta iznosio oko 340 miliona dolara, a samo izvoz nameštaja je iznosio 247 miliona dolara.

Zaključuju da je besmisleno podržati ove aktivnosti ako se zna da je Vojvodina najmanje pošumljena regija Evrope i da Pokrajinska vlada podstiče pošumljavanje kroz bespovratna sredstva.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay