Početna Politika Miščević i Žiofre uručili serfikate za 20 gradova u okviru podrške EU

Miščević i Žiofre uručili serfikate za 20 gradova u okviru podrške EU

0

KRALJEVO – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre uručili sertifikate predstavnicima 20 gradova i opština koji će uz podršku EU od 5 miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije.
Kako je planirano, projekti bi trebalo da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 radnih mesta.

Lokalne samouprave će kroz projekte koje podržava EU poboljšati uslove za investiranje unapređenjem infrastrukture u industrijskim zonama, turističke infrastrukture i razvojem tehničke dokumentacije za nove projekte.

Miščević je istakla da će ovi projekti doprineti boljem poslovnom okruženju, novim investicijama i boljem, zadovoljnijem i sigurnijem životu u Srbiji.

“Danas je uručeno 20 sertifikata za projekte koje Evropska unija finansira kroz program EU PRO Plus, a kojih je iz poziva u poziv sve više, sve su kvalitetniji i odgovaraju sve više na potrebe svih građana. Reč je o projektima unapređenja poslovne infrastrukture ukupne vrednosti preko osam miliona evra, od čega je EU uložila više od pet miliona, a lokalne samouprave učestvuju sa značajnim iznosom od skoro tri miliona evra”, istakla je Miščević.

Kako je naglasila, proces evropske integracije je strateški cilj Srbije zato što se kroz taj proces menja pravni sistem i način funkcionisanja države i društva.

Ministarka je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir strateški okvir razvoja Srbije, kao i da izrađuju strateška dokumenta o razvoju jer su oni odlična vodilja za dalju finansijsku podršku koju prepoznaju i Vlada Srbije i Evropska unija kada se odlučuje o finansiranju.

“Kada se opredeljujete za predloge projektata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo”, poručila je Miščević.

Žiofre je rekao da će projekti u 20 lokalnih samouprava doneti konkretne rezultate za privredu i građane u budućnosti kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mesta.

“Podržavamo lokalne samouprave u poboljšanju poslovne i investicione klime, jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou. Posebno me raduje što smo posetili projekat koji se realizuje u Mataruškoj Banji, jer se tu na delu vidi kako podrška EU doprinosi razvoju turizma, povećanoj ekonomskoj aktivnosti i boljem životnom standardu ljudi”, izjavio je Žiofre.

Od ukupno opredeljenih sredstava 3,1 milion evra će biti utrošen za infrastrukturno opremanje, odnosno izgradnju saobraćajnica, trafostanica, unapređenje ili izgradnju komunalne infrastrukture u industrijskim zonama u Valjevu, Šapcu, Ćupriji, Preševu i Mionici, rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata u Bosilegradu, dok će u Novom Pazaru biti završen regionalni Smart centar.

EU će sa preko milion evra podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu, Aleksincu, Malom Zvorniku i Kraljevu, dok će Bajina Bašta, Surdulica, Loznica, Paraćin, Zaječar, Kosjerić i Lajkovac dobiti podršku u visini od preko 423.000 evra za izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja.

poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti.

Miščević i Žiofre su u Kraljevu obišli jedan od projekata koji se odnosi na revitalizaciju Mataruške Banje.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića, grad u Mataruškoj Banji sprovodi projekat vredan preko 400.000 evra, koji obuhvata rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 5,3 kilometara što će obezbediti da gerontološki i rehabilitacioni centar, stanovnici i posetioci banje imaju sigurno vodosnabdevanje, a biće rekonstruisano dečije igralište i postavljene nove klupe i kante za otpad.

“Ovo je još jedna od vrednih donacija Evropske unije Kraljevu uz koju ćemo da realizujemo projekat od značaja za turizam i privrednu aktivnost grada, bolji život stanovnika Mataruške Banje ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane”, rekao je Terzić.

Izvor: RTV

FOTO: Prom