Početna Sport Aleksandar Šapić poklonio svoje medalje u humanitarne svrhe

Aleksandar Šapić poklonio svoje medalje u humanitarne svrhe

0

Aleksandar Sapic  (1)

Aleksandar Šapić, bivši vaterpolo reprezentativac, predsednik opštine Novi Beograd i osnivač Humanitarne fondacije Novi Beograd odlučio je da sve medalje osvojene tokom bogate sportske karijere, pokloni u humanitarne svrhe, putem aukcije na sajtu Fondacije www.budihuman.rs.

Ovu odluku saopštio je danas u prostorijama Humanitarne fondacije Novi Beograd, na čijoj internet stranici će već od danas svi zainteresovani moći da licitiraju za vredna odličja.

Aleksandar Sapic  (2)

Sve medalje, sa najvećih svetskih takmičenja, koje sam osvojio tokom svoje sportske karijere, pokloniću u humanitarne svrhe, kako bi se pomoglo deci kojoj je pomoć neophodna da bi nastavili normalan život. Medalje su nešto najvrednije što imam, ne računajući samo moju decu i porodicu. Ovom odlukom hteo sam da pokažem da materijalne stvari, ma koliko nam značile nisu važne koliko jedan ljudski, pre svega dečji život – rekao je Šapić.

Obrazlažući odluku koja je mnoge iznenadila, on je rekao da je doneta još pre godinu dana, kada je sa radom počela Humanitarna fondacija Novi Beograd, i kada se suočio sa teškim životnim pričama i bolestima dece koji su korisnici Fondacije.

Aleksandar Sapic  (3)

Proteklih nekoliko meseci radilo se na pronalaženju najboljeg rešenja i izrade sajta za aukcije po najvišim standardima, tako da svako ko želi da donira neki vredan predmet ima uslove da to uradi i zna gde je tačno otišao novac od toga. Na sajtu za aukcije biće nekoliko kategorija, od umetnosti, mode do sporta, a prva licitacija su Šapićeve medalje.

Želim da svojim primerom podstaknem i ostale, i biću srećan ako budem uspeo da druge motivišem da svoje vredne stvari poklone na ovaj način i time nekom pomognu – rekao je Šapić.

Aleksandar Sapic  (4)

Govoreći o rezultatima Fondacije u proteklom periodu Šapić je naveo da je stiglo oko million SMS poruka, a da je prikupljenim novcem do sada lečenje i druga pomoć omogućena za 43 dece. Trenutno se pomoć prikuplja za 63 dece, 30 odraslih, osam udruženja i sedam ustanova.

U svojoj bogatoj sportskoj karijeri, za reprezentacije Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije Šapić je odigrao 385 utakmica i postigao 981 gol, po čemu je rekorder, a osvojio je 20 medalja na velikim takmičenjima. Tokom svoje karijere, igrajući za “Partizan”, “Zvezdu”, “Bečej”, “Kamolji”, “Savonu” i “Šturm”, osvojio je 21 trofej, uključujući i titulu prvaka Evrope sa Bečejcima.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Aleksandar Šapić / Privatna arhiva