Početna Sport Mladi takmičari iz Srbije osvojili šest medalja na evropskom takmičenju u badmintonu...

Mladi takmičari iz Srbije osvojili šest medalja na evropskom takmičenju u badmintonu u Novom Sadu

0

Mladi takmičari iz Srbije osvojili su šest medalja i to dve zlatne i četiri bronzane medalje na turniru u badmintonu “Serbian U17&Jut internacional Novi Sad 2023”, saopšteno je iz Badminton saveza Srbije (BSS). Turnir je održan uz podršku Ministarstva sporta Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Novog Sada, pod okriljem Evropske badminton konfederacije.

Turnir u Novom Sadu okupio je mlade takmičare u badmintonu iz čitave Evrope 11. put zaredom. Ovogodišnji turnir premašio je sva očekivanja i rekorde iz prethodnih godina, okupivši u Novom Sadu gotovo 600 takmičara i trenera iz 26 zemalja i više od 1.000 učesnika.

“Teodora Latas je Srbiji donela zlato, i to u kategoriji ženski singl do 15 godina (U15). Zlatnu medalju je osvojila i Anica Lazović koja se izdvojila u mešovitoj kategoriji do devet godina ‘Plej for fan’ (U9). Briljirali su i Staša Lazović koja je osvojila bronzanu medalju u kategoriji ženski singl do 11 godina (U11), Mihajlo Pantić koji je osvojio bronzu u kategoriji muški singl do 11 godina (U11). Dva para Miona Barišić i Marija Savić (U11), ali i Lena Brkić i Maša Golubović (U11) su Srbiji izborile po bronzanu medalju u ženskom dublu za uzrast do 11 godina”, sapšteno je iz BSS.

Najbolje rezultate na turniru “Serbian jut internacional” zabeležila je Bugarska sa osvojenih 12 medalja, od čega su takmičari ove zemlje osvojili četiri zlata, tri srebrne medalje i pet bronzanih u kategorijama U11, U13 i U15. Dok su se u okviru takmičenja “Serbian U17 Internacional” (do 17 godina) najbolje pokazali izgrači Francuske (šest medalja), Turske (pet medalja), Rumunije (tri medalje).

U saopštenju se navodi da su dodeljena posebna priznanja: Anici Lazović iz Srbije za najmlađeg učesnika turnira; Vladu Dehelanu iz Rumunije za najredovnijeg učesnika turnira (učestvovao je na svakom turniru od 2013. do 2023. godine); Maksim Jakob iz Rumunije najuspešniji je takmičar u okviru “Serbian Jut International”, budući da je ove godine osvojio dve zlatne medalje u dve kategorije; Elifnur Demir iz Turske najuspešniji je takmičar u okviru “Serbian U17 Internacional” sa osvojene dve srebrne medalje.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja turnira priznanja su najuspešnijim takmičarima uručili pomoćnik ministra sporta Mirko Kantar, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aranka Binder, član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, član UO Paraolimpijskog komiteta Srbije Nemanja Radović, Zorana Godošev iz kompanije “Algoteh” i Radomir Jovović, predsednik UO Badminton saveza Srbije.

Pomoćnik ministra sporta Mirko Kantar istakao je da srpski igrači beleže fantastične rezultate, da su dospeli na vodeće pozicije evropskih i svetskih rang listi, što je pokazatelj da se u ovom sportu dobro radilo. Sa njim se složila i Aranka Binder.

“Badmintonom se bavi manji broj ljudi, i upravo zato je lepota kad krećemo da podržavamo mlade pa za deset ili 15 godina dobijemo olimpijskog šampiona. To je prava stvar”, rekla je Binder.

Jovović je istakao da je turnir u Novom Sadu već godinama jedan od najbolje organizovanih evropskih turnira za mlade.

“Mi sa pravom ovo takmičenje zovemo ‘evropskim prvenstvom u malom’, jer smo ugostili takmičare, trenere i zvanične predstavnike 26 država, od Jermenije, Luksemburga, Nemačke do Kipra, Estonije, Gruzije, Francuske, Holandije. Ovo je ‘turnir u velikom’ kada je reč o formatu, obimu, organizaciji takmičenja, kvalitetu takmičara, koji baš na ovom mestu stasavaju kao igrači. Dobijanjem statusa Grand pri takmičenja i zvanično je potvrđeno da je turnir, koji organizujemo više od deset godina, najbolje evropsko takmičenje za mlade”, rekao je Jovović.

Organizatori badminton turnira u Novom Sadu su Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub “Novi Sad”, a turnir “Serbian U17&Jut internacional Novi Sad 2023” su podržale kompanije “Viktor”, “Tin Šped”, “Beoekspo sistem”, “Algoteh”, “Coca Cola HBC Srbija”, “Bambi”, “Lenovo Srbija”, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Novog Sada.

Izvor: rtv.rs, tanjug.rs
Foto: Badminton savez Srbije