Početna Sport Revija ženskih bokserskih mečeva “rEvolucija” na SPENS-u

Revija ženskih bokserskih mečeva “rEvolucija” na SPENS-u

0

Revija isključivo ženskih bokserskih mečeva “rEvolucija” održaće se po prvi put u nedelju, 8. marta u maloj dvorani SPENS-a.

Bokserka, vicešampionka i novinarka, Sandra Zekić jedna je od devojaka koja će se to veče boriti. Dva puta vicešampionka Evrope i jednom osvajačica bronzane medalje, a kasnije i profesionalna bokserka poslednjih nekoliko godina. Prva “rEvolucija” biće i njen oproštajni meč u gradu iz kog je sve i krenulo – Novom Sadu.

Pored meča u profesionalnom boksu, iste večeri očekuje nas i šest uvodnih borbi ( 3 x olimpijski boks, 1 x kik boks, 1 x savate boks i 1 x tajlandski boks), ali i demonstracija rekreativnog boksa i combat fitnesa koji je sve popularniji među ženama.

Ova revija pretenduje da postane tradicionalna i za sada je jedina u regionu i šire koja će u osnovi imati samo ženske mečeve u olimpijskom boksu, kik boksu i savate boksu, ženske sudije u ringu i na taj način doprineti da sve te devojke među kojima je već dosta šampionki, sada postanu vidljivije! “rEvolucija” će stoga i simbolično biti održana u nedelju, 8. marta u maloj Sali SPENS-a, karte su uskoro u prodaji preko Gigstix-a, a sav prihod od ulaznica biće uplaćen klubovima devojaka koje se na “rEvoluciji” budu borile, za njihove dalje pripreme.

Iako su žene prisutne u boksu još od XVIII veka (kada uopšte kreće profesionalizacija boksa), kada pogledamo unazad – ravnopravnosti između žena i muškaraca gotovo da i nije bilo. Govoreći o skorašnjoj istoriji, najveća pobeda žena u boksu je uvođenje ženskih nadmetanja na Olimpijske igre, 2012. godine na letnjim igrama u Londonu, nakon čega su borbe normalno organizovane i u Riju 2016. godine. U Londonu se takmičilo 36 devojaka u tri kategorije, da bi se u Riju taj broj udvostručio. Prema rečima predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, ženski boks je opravdao očekivanja uprkos kritikama i sumnjama da li bi žene uopšte trebalo da se bave tim sportom.

Debi tog sporta na Olimpijadi označava novu eru u kojoj na igrama više nema samo muških sportova i sve zemlje sveta šalju i ženske sportistkinje.

Ukoliko ne razumete zašto je ženama toliko važno da se podjednako ceni njihov profesionalni angažman u sportu, dovoljno je da znate jedno – boks je još jedno sredstvo u borbi žena protiv diskriminacije.

Tako nastaje i rEvolucija. Prva profesionalna revija isključivo ženskih mečeva na ovim prostorima.

Izvor: NsUživo
Foto: Unsplash