Početna Sport Voša ostvarila gubitak od 186 miliona: Veća zarada, ali veći i troškovi

Voša ostvarila gubitak od 186 miliona: Veća zarada, ali veći i troškovi

0

Fudbalski klub Vojvodina u prošloj godini ostvario je gubitak od 186,7 miliona dinara, znatno više nego u 2017. godini.

Izveštaj koji je nedavno objavljen na sajtu Agencije za privredne registre daje presek finansijskog stanja FK Vojvodina u 2018. godini, za period kada je na čelu kluba i dalje bio Dušan Vlaović, direktor “Dnevnik Vojvodina presa”, kojeg je u junu ove godine zamenio Vojislav Gajić.

Uprava koja je u klub ušla 2017. godine obećala je, kao i sve prethodne, finansijsku konsolidaciju Vojvodine, ali pokazuje se da to ide nešto teže.

Dobra stvar je da se u protekloj godini zarađivalo više nego u 2017, pa tako klub na prihodnoj strani ima upisanih 387,3 miliona dinara. Kako se može videti, značajno su se uvećali prihodi od prodaje fudbalera, koji iznose 272,1 milion dinara. U prošloj godini Voša je imala dobru saradnju sa timovima u Srbiji, pošto je tu porastao priliv – sa 20 miliona u 2017. na 106 miliona u 2018.

Uprava kluba koja je u oktobru 2017. ušla u Vojvodinu, dobila je podršku Grada Novog Sada i JP “Srbijagas”, pa ne čudi da je upravo stavka u kojoj se beleže subvencije i donacije zabeležila rast. Klub je od “Srbijagasa” dobio 60 miliona dinara, Grada Novog Sada 10 miliona, a od drugih subjekata na račun kluba stiglo je još 5,5 miliona. Takođe, ugovorom od ove godine “Srbijagas” kao generalni sponzor se obavezao da će na račun kluba uplatiti još 750.000 evra.

Međutim, trošilo se mnogo više. Na rashodnoj strani je čak 506 miliona dinara, što je više u odnosu na 265 miliona dinara koji su “otpali” na troškove u 2017. Uvećali su se troškovi zarada za oko 70 miliona, koji sada iznose 247 miliona dinara, ali su takođe znatno povećani nematerijalni troškovi, koji su prošloj godini iznosili 130 miliona dinara.

Ipak, istini za volju, mora se reći da je povećanje troškova, donekle, racionalno. Klub je poštovao zakonske obaveze i isplaćivao poreze i doprinose znatno više u odnosu na 2017. godinu, dok je značajno smanjena suma koja je izdvojena za prevoz, dnevnice, troškove hrane. Nasuprot tome, uvećani su troškovi organizacije utakmica.

Veliko povećanje rashoda zabeleženo je u stavci koja prati troškove razvoja fudbalera, što pokazuje značajnu promenu politike uprave. Tako je u prošloj godini u razvoj fudbalera uloženo 110,3 miliona, što je za gotovo 106 miliona dinara više nego u 2017. Ostvareni rezultati u narednim sezonama, kao i buduća zarada od transfera, pokazaće koliko je ovaj nagli skok u troškovima za razvoj fudbalera bio opravdan.

Kada se podvuče crta, klub je u protekloj godini ostvario gubitke od 186 miliona dinara, dok akumulirani gubici iz prethodnih godina iznose ukupno gotovo 498 miliona dinara. Uz to, klub ima kratkoročne obaveze za iznos od čak 589 miliona, dok je u prošloj godini u blokadi računa proveo 193 dana.

Po svemu sudeći, jedno od ključnih pitanja za Upravu Vojvodine neće biti toliko smanjivanje troškova kluba, nego povećanje prihoda, na šta bi mogli da računaju ukoliko im se ostvari cilj i ove sezone uđu u kvalifikacije za Ligu Evrope. Ako se govori o stabilnosti kluba, sve se završava sa velikim upitnikom.

“Navedene okolnosti ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti. I pored navedenih činjenica, Klub je u poslednjih nekoliko godina ostvario značajan prihod od prodaje prava na registraciju igrača. Rukovodstvo smatra da će u narednom periodu Klub ostvariti pozitivan poslovni rezultat, koji će biti rezultat planiranih sledećih akcija: značajnije povećanje prihoda od prodaje prava na registraciju igrača, povećanje broja prodatih ulaznica, ostvarenje novih sponzorskih i donatorskih ugovora, prodaja TV prava i slično”, navodi se u napomenama uz finansijski izveštaj.

Kako se može videti u dokumentu koji je objavljen uz finansijski izveštaj, klub ima milionska potraživanja, ali i obaveze, prema bivšem predsedniku Dragoslavu Vukoviću, a tu su i desetine miliona dinara za koliko se obračunava vrednost sudskih sporova. Takođe, klub ima sto odsto udela u preduzeću “Football development” iz Novog Sada, čiji osnivački kapital iznosi 63,1 milion dinara, a koje je već godinama unazad neaktivno.

Takođe, jedan stepenik u rešavanju finansijske zavrzlame u kojoj se klub nalazi već duži niz godina, moglo bi da bude i sponzorstvo “Energotehnike Južne Bačke”, koja se u klub vraća posle više od dve godine. To je, ipak, samo jedan od mnogo stepenika, pa Vojvodina ne čini nikakav izuzetak u domaćem fudbalu, kada su u pitanju finansije. Uz sve to, valja se prisetiti da neka nova uprava isprati staru uglavnom uz navode o “nedomaćinskom” vođenju kluba, koji ponekad pređu u optužbe za malverzacije, da bi se na kraju obećao “presek stanja” i otkrivanje šta se sve radilo u klubu, što se, poslovnično, ne dogodi.

U međuvremenu, nastavlja se priča i o novom stadionu na kojem će igrati fudbaleri u crveno-belim dresovima, iako se još uvek ne zna kada će početi izgradnja. Govori se o imenu, jedni su za to da ostane “Karađorđe”, drugi smatraju da je jedino pravilno “Stadion Vojvodine”, treći su stava da bi igrači trebalo da igraju na stadionu koji nosi ime neke od legendi kluba, a mišljenja o ovome su različita i unutar samog kluba.

Prvi korak ka ostvarivanju evropske ambicije i računanju novih prihoda na svom računu, fudbaleri Vojvodine moraju da pređu u Lučanima, gde u nedelju gostuju Mladosti.

Izvor: 021
Foto: Pixabay