Početna Sport “Vošina deca” na Evropskom prvenstvu u fudbalu: Ko je od “orlova” igrao...

“Vošina deca” na Evropskom prvenstvu u fudbalu: Ko je od “orlova” igrao u Novom Sadu

0

Na spisku od 26 fudbalera koji su uvršteni u nacionalni tim za predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj nalazi se i pet igrača koji su nastupali za Vojvodinu.

Srbija igra u grupi protiv Engleske, Slovenije i Danske, a utakmice igra 16, 20. i 25. juna.

U utakmica na Evropskom prvenstvu selekciju Srbije predvodiće kapiten Dušan Tadić. Tadić je rođen u Bačkoj Topoli, ali je ponikao u Vojvodini, u kojoj je nastupao za mlađe selekcije, a potom i za prvi tim.

Iz Voše je otišao u Groningen, a trenutno nastupa za Fenerbahče, gde mu se ovog leta pridružio i Žoze Murinjo, koji će sa klupe predvoditi tim.

Tadić ima bliske veze sa Novim Sadom, dobitnik je Februarske nagrade, u Novom Sadu razvija i biznis, a uprava Vojvodina ne odustaje od namere da Tadića vrati među “crveno-bele” kako bi profesionalnu karijeru završio tamo gde ju je i započeo.

Braća Vanja i Sergej Milinković Savić rođeni su u Španiji, ali su deo detinjstva proveli u Novom Sadu, razvijajući se u Vošinoj omladinskoj školi. Za razliku od Vanje, Sergej Milinković Savić je bio u timu koji je prvi put u Novi Sad doneo trofej Kupa Srbije.

Vanja nastupa za Torino, dok je Sergej nakon više godina provedenih u Italiji otišao u Al Hilal, gde nastupa uz Nejmara, ali i saigrača iz reprezentacije Aleksandra Mitrovića.

Mijat Gaćinović je rođen u Novom Sadu i bio je deo tima koji je 2014. osvojio sa Vojvodinom Kup Srbije. Godinu dana kasnije, zajedno sa braćom Milinković Savić, bio je deo mlade selekcije Srbije koja je osvojila Svetsko prvenstvo. Gaćinović trenutno nastupa za grčki AEK.

Još jedan koji se našao u reprezentaciji je Srđan Babić. Babić je rođen u Banjaluci, ali je od 2011. prolazio omladinske selekcije Vojvodine, da bi potom bio u timu koji je osvojio Kup Srbije, a potom i postao svetski šampion sa mladom selekcijom.

Babić je od tada često menjao sredinu, a poslednju sezonu je proveo u Spartaku iz Moskve.

Izvor: 021.rs
Foto: Fudbalski savez Srbije