Početna Srpska Atina Misteriozni spomenik Sveto Trojstvo spasio Novosađane od kuge

Misteriozni spomenik Sveto Trojstvo spasio Novosađane od kuge

0

Misteriozni spomenik Sveto Trojstvo dominirao je centrom Novog Sada 167 godina, praktično veći deo istorije ovoga grada.

Clipboard01Sama izgradnja ima veze s magijom mada, zvanično, iza gradnje stoji Rimokatolička crkva, jer je taj totem ili obelisk trebalo da sačuva Novi Sad od kuge, strašne bolesti koja je vekovima satirala stanovništvo mnogih evropskih gradova.
Novosađani su spaseni, kuga nije ušla u grad, ali ne zbog totema, već zbog strogih mera koje su uvele gradske i carske vlasti. Međutim, Novosađane niko nije mogao ubediti da su ih od kuge spasli neki tamo ljudi, već su verovali da je to uradio totem s hrišćanskim simbolima. Generacije su s poštovanjem gledale u Sveto Trojstvo, a onda su došli komunisti i sklonili spomenik. Tu se nastavlja misterija. Ostaci totema sklonjeni su na Telep, odakle im se gubi trag.

Clipboard02
Spomenik se nalazio na pijaci koja je bila smeštena u samom centru Novog Sada (danas Trg slobode). Nalazio se negde između sadašnjeg spomenika Svetozaru Miletiću i Crkve imena Marijinog (Katedrala). Bio je visok čak 20 metara. Barokni spomenik postavljen je 1781. godine. Nije ostalo sačuvano kako se zvao autor, a do današnjih vremena nije sačuvano mnogo podataka. Naime, civilna arhiva, kao i arhive konfesionalnih crkava uništene su u bombardovanju Novog Sada 1849. godine, tokom revolucije. Izgrađen je od tvrdog krečnjaka i crvenog mermera. S vremenom, krečnjak je propadao pa je 1866. obnovljen.
Totem je bio sastavljen iz četiri dela, svaki sledeći je veći od onog dole. Svi delovi bili su kitnjasto ukrašeni. Prolaznici su mogli videti mnoštvo mermernih venaca, male statue katoličkih svetaca i mnogih drugih detalja. Na samom vrhu nalazilo se stilizovano sunce, pored je smešten krst i još dva kipa. Spomenik je, stilski gledano, tipičan primer zapadnoevropskog klasicizma Luja XVI i na ovim prostorima smatran je za redak ukrasni primerak monumentalne plastične umetnosti.