Početna Crna hronika 14 godina za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom

14 godina za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom

0

U Višem sudu u Novom Sadu izrečena je presuda Stefanu Stefanoviću (1992) iz Novog Sada, okrivljenom za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Njemu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 14 godina i obavezan je da majci pokojnog oštećenog isplati na ime nematerijalne štete iznos od milion i po dinara, kao i ostale troškove postupka.

Predsednica veća sudija Ivana Josifović obrazlažući presudu navela je da je sud u ovom ponovljenom postupku kao olakšavajuće okolnosti cenio priznanje okrivljenog, kao i njegovo korektno držanje tokom celog postupka i činjenicu da je izrazio kajanje kao i da se izvinio majci pokojnog oštećenog, a kao otežavajuće okolnosti uzeta je višestruka osuđivanost okrivljenog.

“Smatram da Vi okrivljeni predstavljate opasnost za društvo i iskreno se nadam da ćete se resocijalizovati i iz zatvora izaći kao nov čovek, te je stoga izrečena ovakva kazna. Što se tiče naknade nematerijalne štete majci oštećenog, odobren je celokupan iznos, iako je bol majke za izgubljenim detetom najveća bol koju nikakve pare ne mogu da nadomeste. Takođe smatram da ni jedan roditelj ne bi smeo da oseća strah hoće li mu dete u izlasku poginuti, te se stoga nadam da ćemo ovakvom kaznom uticati na potencijalne počinioce krivičnih dela da budu svesni posledica činjenja ovakvih krivičnih dela”, navela je sudija Josifović.

Podsetimo, kako se navodi u optužnici koju zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Zoran Jakovljević, okrivljenom se na teret stavlja da je 8. oktobra 2017. godine oko 05.50h u novosadskoj diskoteci “The End” koja se nalazila u podrumu hotela “Park”, u trenutku kada mu je sposobnost da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima bila smanjena, ali ne do bitnog stepena, ušao u prepunu diskoteku i ispalio više hitaca u noge oštećenog navijača “Vojvodine” Milana Pribakovića (29), pogodivši pritom nadkolenu arteriju usled čega je došlo do iskrvarenja i smrti oštećenog, počinio krivično delo nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno nošenje oružja i eksplozivnih materija, nakon čega je pobegao i uhapšen je 12. januara 2021. godine u Banjaluci.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay