Početna Gradske teme Sastanak o saradnji sa organizacijama civilnog društva

Sastanak o saradnji sa organizacijama civilnog društva

0

Sastanak sa kontakt tačkama za saradnju sa organizacijama civilnog društva na teritoriji AP Vojvodine održan je danas u Skupštini Grada Novog Sada. Sastanak je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a pored uloge i značaja saradnje sa civilnim društvom, učesnicima su predstavljeni i rezultati istraživanja o saradnji između predstavnika civilnog društva i javnih vlasti u cilju rešavanja problema u zajednici i unapređenju javnih politika.

Učesnicima sastanaka u uvodnom delu obratili su se ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, a ispred Grada Novog Sada prisutne je pozdravila zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Кristina Кaraić.

“Široka je lepeza tačaka i sektora gde je razuman i smisleni društveni dijalog, u kojem se jednako poštuju svi učesnici, neophodan. On je jedan od uslova demokratskog društva, ali i vladavinu prava. Njegovo prisustvo i poštovanje omogućuje da se saradnja civilnog sektora i javne uprave obezbedi u punom kapacitetu. Da kreatori javnih politika budu na istoj strani, a opet nezavisni jedni od drugih, međusobno se slušajući i usmeravajući”, poručila je zamenica gradskog parlamenta.

Кaraić je dodala da se Novi Sad kao lokalna samouprava trudi i motivisana je da „da svoj doprinos ovom procesu, shvatajući da se i kroz saradnju civilnog i javnog sektora mogu unaprediti najrazličitije oblasti i segmenti života građana“.

Ministar Žigmanov, otvarajući sastanak, istakao je značaj saradnje javnog i civilnog sektora, kao i značaj kontakt tačaka za saradnju sa organizacijama civilnog društva u sistemu javne uprave.

“Ministarstvo u svom mandatu, pored pitanja koja se tiču ljudskih prava, manjinskih prava, diskriminacije, antidiskriminacije, rodne ravnopravnosti ima i dve posebno značajne teme, a to je unapređenje saradnje sa civilnim sektorom i uspostavljanje dijaloga o različitim društvenim temama između različitih društvenih i državnih subjekata”, podvukao je ministar Žigmanov.

On je dodao da se upravo kroz društveni dijalog, kao jednu organizovanu formu sa jasnim pravilima učestvovanja za sve učesnike, uspelo ukazati na to koliko je dijalog u svakom društvu važan, koliko je značajno da za istim stolom sede predstavnici različitih sektora, „koji iz svog ugla ukazuju na izazove sa kojima se susrećemo svakodnevno, jer većina društvenih problema je multisektorski zahvaćena“.

Tokom sastanka, o ulozi i značaju saradnje sa civilnim društvom prisutne je upoznao pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Žarko Stepanović, dok je Vladimir Petrović iz Beogradske otvorene škole predstavio rezultate istraživanja saradnje javnih vlasti i civilnog društva. Sastanak je okončan diskusijom učesnika, kojoj je prethodilo predavanje Johana Šmita iz Olaf Palme centra u Švedskoj, o tome kako se saradnja sa civilnim društvom sprovodi u ovoj skandinavskoj zemlji.

Izvor: RTV.rs
Foto: Skupština Novog Sada