Početna Crna hronika Nastavljeno suđenje Crnogorcu za pokušaj ubistva u centru Novog Sada

Nastavljeno suđenje Crnogorcu za pokušaj ubistva u centru Novog Sada

0

Saslušanjem veštaka, u utorak je u novosadskom Višem sudu nastavljeno suđenje crnogorskom državljaninu iz Bijelog Polja Nikoli Rakonjcu (28) optuženom za pokušaj ubistva Andija Đ. u centru Novog Sada pre dve godine.

Rakonjac se tereti da je pretprošle godine svratio na provod u grad u kojem je završio fakultet, ali je neočekivano ušao u ozbiqan problem sa zakonom. Okrivljeni, koji se brani sa slobode, nije seo na optuženičku klupu jer nije na vreme primio poziv za jučerašnji pretres. On se, inače, pojavio na prethodnom ročištu, ali je ono zbog dojave o bombi odloženo.

Dr Vladimir Knežević, koji je pre dva dana predstavaljao tročlani tim stručnjaka za psihijatriju i psihologiju Kliničkog centra Vojvodine naveo je da on s kolegama smatra da je okrivljeni postupao pod jakim afektom. On u takvom stanju nije bio svestan gde su vitalni organi oštećenog, ali ih nije gađao, bez obzira na obrazovanje, odnosno što je kao profesor fizičke kulture poznavao anatomiju.

– On se plašio za sebe i svog brata – naveo je dr Knežević. – Strah da bi mogao biti napadnut je bio dominatan, s tim što se u punoj meri ne može isključiti da je postojao strah od odgovornosti i posledice za postupak. Mišljenja smo da je okrivljeni u afektu pre svega je pokušao da prekine događaj, ne razmišljajući o konkretnim delovima tela oštećenog i posledicama.

Sudski veštak za oblast psihijatrije dr Snežana Popov, obrazlažući svoj dopunski nalaz i mišljenje, složila s tim navodima komisije KCV-a. Ona je u svom osnovnom nalazu navela da je optuženi u trenutku inkriminisanog događaja bio u stanju viskog stepena straha i da pri psihološkom testiranju kod njega nisu utvrđene skolonosti ka agresivnosti.

Podsetimo, optuženi za pokušaj ubistva u centru Novog Sada pretprošle godine Rakovac je u martu ove godine izneo odbranu u novosadskom Višem sudu. On nije mogao da se seti kakav predmet je dograbio i odakle i da li je njime mahao ispred noćnog kluba na Bulevaru Mihajla Pupina, kad je ubo radnika obezbeđenja noćnog kluba Andija Đ, koji je ušao u sukob s njegovim pripitim bratom od tetke Miodragom C. pristiglim iz Švedske, gde živi, a koga je pomenuti redar u jednom trenutku posle rasprave tukao.

Po optužnici, u tom obračunu povređeni redar Andi Đ. je zadobio ubodnu ranu, odnosno povredu usled koje je mogla nastupiti smrt.

Nastavak suđenja sudija Rade Kalajdžija zakazan je za 31. januar naredne godine, kada će biti pregledani snimci video-nadzora na kojima je zabeležen sporni događaj.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay