Početna Gradske teme Danas otvoren studentski dom na Telepu

Danas otvoren studentski dom na Telepu

0

europa-dom

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić danas su u novosadskom naselju “Telep” otvorili novi studentsku dom “Kolegijum Evropa” čiju su izgradnju finansirale Mađarska i pokrajinska vlada, a zemljište na kome je izgrađen dala je Rimokatolička biskupija Bačka.

Novootvoreni dom primiće oko 350 studenata koji studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom jeziku, a u njemu će biti smešteni i srpski studenti iz Mađarske.

Pastor je rekao da je siguran da je studentski dom kapitalan projekat, ali ne u gabaritnom smislu, nego pre svega zbog svoje namene.

Studentski dom “Kolegijum Evropa” je šansa da se obrazuje i izrodi nova generacija intelektualaca koji svoju sadašnjost i budućnost vide u ovoj državi“, rekao je Pastor.

Pajtić je rekao da je studentski dom koji je danas otvoren jedan je od četiri nova studentska doma koje je izgradila Pokrajinska vlada u prethodnih nekoliko godina i da su do tada postojeći domovi rekonstruisani.

Možemo slobodno da kažemo da oko četiri hiljade studenata Univerziteta u Novom Sadu, koji žive u domovima, žive u uslovima koji su čak bolji nego u razvijenim zemljama Evropske unije“, rekao je Pajtić.

dom-telep-02

Po Pajtićevim rečima tako dobri uslovi omogućiće da mladi ljudi dođu da se obrazuju u Novi Sad, a ne da idu u inostranstvo, i kako je istakao, što je najvažnije da ostanu u ovoj zemlji nakon što završe studije.

Izuzetno je važno da se očuva i ona vrsta ambijenta, koji imamo u Vojvodini gde se govori šest službenih jezika. Ovo je dobra vest i za mađarsku nacionalnu zajednicu i za Srbe u Mađarskoj, koji će moći da se obrazuju i žive u ovom Domu“, naglasio je Pajtić.

On je najavio da će u toku ovog meseca biti završena rekonstrukcija Tekelijanuma, središta kulturnog i obrazovnog života Srba u Mađarskoj što je, kako je kazao, još jedan važan događaj za srpsku nacionalnu zajednicu u Budimpešti.

Pored predstavnika Skupštine APV i pokrajinske vlade, otvaranju su prisustvovali i republički i pokrajinski poslanici, predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, predstavnici Fondacije “Evropa” Novi Sad i predstavnici Saveta ministara Mađarske i Rimokatoličke biskupije Bačka.

Autor i foto: Tanjug, RTV