Početna Intervju dana Nataša ”Lutkart”: Iako važe za najlepše žene u evropi, Novosađanke nemaju mnogo...

Nataša ”Lutkart”: Iako važe za najlepše žene u evropi, Novosađanke nemaju mnogo dara za modu

0

“Showroom, kako zovem svoju radionicu, nastao je pre nešto više od četiri godine. Želela sam za sebe lude, šarene, duboke i dugačke helanke… Takvih u gradu nije bilo pa sam kupila mašinu za šivenje i sašila sebi onakve helanke kakve sam želela. Prvobitno se modna linija zvala ‘Lutka’, ali brzo sam mu dodala ‘art’”, objasnila nam je Nataša Jovičić, modna dizajnerka čiji brend “Lutkart” je poznat mnogim Novosađankama.

11813329_788940441223102_6483176263870698607_n
Inače, u njenom Showroom-u mogu se pronaći razni odevni predmeti, od kupaćih kostima, šorceva, prsluka do prelepih svečanih haljina i kaputa.
Do sada je imala nekoliko samostalnih revija, a kreirala je i kostime za fantastičnu predstavu “Niko” koju smo imali prilike da gledamo i na ovogodišnjoj Nedelji pozorišta.

Ko je bio tvoj favorit na ovogodišnjem SFW?
Favorita nije bilo jer sam bila svega dva dana, a svaka revija je posebna i ima nešto svoje zbog čega je vredi pogledati…

indexKako ti se čini modni hepening? Imaš li neku zamerku?
Smatram da je SFW pre svega odlična reklama i zaista je potreban svetu mode, potreban i inspirativan pre svega nama dizajnerima.
Nadam se da se uskoro vidimo na jednom takvom modnom hepeningu, mozda već na proleće…
Zamerke? Ne, nemam zamerki, ono što sam imala prilike da vidim odrađeno je odlično.

Vladalo je veliko interesovanje za SFW. Kako ti gledaš na to, misliš li da je u pitanju pomodarstvo ili naše sugrađanke zaista moda?
Mislim da je veliko interesovanje upravo zbog toga što moda zauzima ako ne prvo, onda visoko mesto na listi naših žena. Moda sve važniju ulogu igra u našim životima i to me veoma raduje. Super mi je i kad vidim da i tinejdžerke prate trendove.

11986938_10153105936533176_2292493023502692760_n (1)Kako bi ocenila stil naši sugrađanki?
Iako važe za najlepše žene u evropi, Novosađanke nemaju mnogo dara za modu. Moguće je i da nemaju hrabrosti da se modno izražavaju, da pokažu svoj stil.
Oduševim se kad na ulici vidim ženu koja izgleda drugačije, sa prepoznatljivim stilom, totalno u svom fazonu ali na žalost to nije česta slika.

Šta bi im savetovala da promene?
Savetovala bih svim ženama, ne samo Novosađankama, da malo zarone u svoju unutrašnjost i da obrate pažnju na to šta ima ispod površine… Takođe, da malo prečesljaju svoje garderobere i naprave neke kombinacije od odeće koju već imaju, da se malo poigraju i da više eksperimentišu.
Nekad je dovoljna je jedna marama, prsluk ili neki komad nakita da razbije monotoniju. Više se igrajte!

unnamed
Često i sama organizuješ revije koje su pravi modni performansi. Vlada li interesovanje za takvu vrstu promocije?
Kada ste dizajner, u ovom slučaju odeće veoma je važno da organizujete izložbe, revije, performanse ili bilo kakve druge vidove promocije. Ali ne na silu. Uvek mora da postoji povod kao i koncept za tako nešto: nova kolekcija ili novi proizvod…
Ja preferiram modne performanse i saradnju sa glumicama, balerinama i plesačima, umetnici imaju istančani ukus i umeju da iznesu zamisao na pravi način.

Da li i kolege dizajneri dolaze na tvoje revije? Pratiš li njihov rad i ko ti se posebno dopada?
Nisam primetila kolege na svojim revijama, barem ne do sada.
Ima mnogo mladih, sjajnih dizajnera, ne bih mogla nikog da izdvojim, svi su odlični.

Kakav odnos imaš s kolegama, ima li sujete među dizajnerima?
O kolegama sve najbolje! Zaista to mislim pošto bez konkurencije nema ni tebe! Mislim da zdravo rivalstvo izvlači iz nas ono najbolje. Ne poznajem mnogo njih lično ali konkurencija se voli i poštuje

unnamedaŠta će se najviše nositi ove zime, šta je u trendu?
Imati svoj stil! Mislim da je će to ove sezone definitivno biti u trendu!

A šta je ono što možemo da očekujemo iz tvoje radionice?
Iz “Lutkart” radionice pristiže nova kolekcija kaputa pod nazivom “Passion”. U pitanju je novogodišnja kolekcija i biće “specijal” jer ćemo je upotpuniti s ručno pravljenim nakitom od nitni i kože.

Autor: Daniela Stamenković
Foto: Privatna arhiva