Početna Gradske teme Doktorka s Novog naselja obolela od virusa korona, Novi Sad zatvara pijace...

Doktorka s Novog naselja obolela od virusa korona, Novi Sad zatvara pijace i parkove

0

U Novom Sadu od nedelje, pored kafića, tržnih centara, autobuske stanice i javnog prevoza, više neće raditi ni pijace, a biće zatvoreni i gradski parkovi.

Gradonačelnik Miloš Vučević je najavio da će se preduzimati i druge mere koje su neophodne da se spreči dalje širenje virusa Covid19 i ponovio apel starijim od 65 godina da ne izlaze, kao i svim ostalim da smanje boravak na otvorenom i kontakte sa drugima.

Direktor Doma zdravlja Novi Sad, Veselin Bojat, potvrdio je da je virusom korona inficirana jedna doktorka, ali je demantovao glasine da je više medicinskog osoblja iz Doma zdravlja na Novom naselju obolelo.

– Tačno je da je doktorka iz Doma zdravlja na Novom naselju pozitivna na koronu i ona je od 10. marta u karantinu. Svi njeni kontakti su provereni od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dve doktorke i tri sestre koje su bile sa njom u kontaktu su stavljene u izolaciju i sve su testirane negativno. Provereno je i 10 pacijenata koji su takođe u izolaciji i svi oni su bez simptoma. Postoje dezinformacije koje neke osobe šire da je objekat zatvoren što nije istina, preduzete su neophodne mere koje su propisane, a nije registrovan ni jedan novi oboleli koji ima veze sa ovim slučajem – kaže Bojat.

Gradonačelnik je podsetio da se od danas zabranjuje okupljanje više od pet osoba, a da će taksi usluge do daljeg biti dostupne.

– Disciplina se popravila, ljudi su razumeli apele i počeli da postupaju u skladu sa preporukama lekara i države, a svi izuzeci će biti sankcionisani. Što se tiče Doma zdravlja, uspeli smo da organizujemo nekoliko novih usluga. U objektu Doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka 18 otvorili smo novu ambulantu samo za osobe sa respiratornim oboljenjima, uvedeno je novih 14 telefonskih linija i šest linija DZ za psihološku podršku. U objektu na Novom naselju se otvara i dispanzer za decu sa respiratornim tegobama. Ponosan sam na sve zdravstvene radnike, kao i na sve koji rade u kol centrima, na volontere koje organizuje Crveni krst, njih je 100 angažovano, a 500 volontera je na čekanju. Kontaktirali smo upravnike stambenih zgrada da se i oni angažuju oko pomoći ljudima – naveo je Vučević.

On je rekao da će javnost putem medija biti obaveštena o svim trgovinama koje će od 4 do 7 ujutro biti otvorene za starije sugrađane, a reč je o više od 100 objekata u Novom Sadu, kao i o dežurnim apotekama.

– Nije lako i neophodna je dobra organizacija. Prevoz za zaposlene u zdravstvu i one koji moraju da rade u privatnim kompanijama realizovaće se u dogovoru sa državnim organima. Ciklonizacija i JKP “Stan” obilaze ceo grad i dezinfikuju pored javnih ustanova i stambene zgrade i važno je da se koordiniraju sa upravnicima zgrada, kako bi im dozvolili da uđu, s obzirom na razne priče o lažnom predstavljanju koje kruže. Uspevamo da zadržimo maksimalan nivo komunalnih usluga, svi kapciteti su angažovani. Očekujte da će uskoro biti propisano zatvarnje parkova i pijaca, verovatno od sutra – naveo je Vučević.

Gradonačelnik je najavio da će već početkom iduće sedmice biti doneta odluka o jednokratnoj pomoći za više od 33.000 penzionera u Novom Sadu sa penzijama do 30.000 dinara i to iz robne rezerve i Crvenog krsta. On je takođe izjavio da se radi na odluci kojom će biti omogućen popust na zakup poslovnog prostora u gradu i na Spensu kako bi se pružila podrška privatnim firmama.

– Suficit u budžetu Grada će sačuvati Novi Sad. Veliki problem će imati GSP, koji neće moći da opstane u ovakvim okolnostima bez značajne podrške Grada, međutim, sada je najvažnije pitanje spašavanja ljudskih života – rekao je Vučević.

Gradonačelnik je najavio i da će sa “Parking servisom” regulisati da prestane naplata parkiranja u vreme policijskog časa.

On je apelovao na građane da “budu jedinstveni, solidarni i disiplinovani kako bismo što brže i sa manje posledica izašli iz krize izazvane epidemijom korona virusa”.

Naveo je i da Grad distribuira maske svima koji moraju da budu na terenu, te je, osim za radnike gradskih preduzeća i organa, Grad nabavio maske i za radnike Pošte, EPS-a, kao i za taksiste. Podsetio je da je najavljeno da će sledeće nedelje velika količina maski stići u Srbiju, pa će krenuti njihova distribucija ka apotekama širom zemlje.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs