Početna Gradske teme Društvo arhitekata o hotelu “Hyatt Regency”: Gde su nestali bazen i dečija...

Društvo arhitekata o hotelu “Hyatt Regency”: Gde su nestali bazen i dečija bolnica?

0

Društvo arhitekata Novog Sada oglasilo se povodom projekta hotela “Hyat Regency Novi Sad”, kompleksa koji će se nalaziti na mestu hotela “Park”.

U DANS-u su uputili apel kolegama koje su uključene u poslove projektovanja i modelovanja ovakvih objekata da se služe istinitim i realnim prikazima iz okruženja i prostora u kome projektuju.

Javnost je upoznata sa projektom na kojem se vidi hotel okružen drvećem. Međutim, u takvoj slici izostale su okolne zgrade, postojeći bazen.

“Ovakvim prikazom ‘ogromne šume’ oko budućeg hotela, briše se postojanje celokupnog kompleksa bazena ‘Sajmište’, kompleks dečije bolnice, Stomatološki fakultet, kao da oni ne postoje. Cilj našeg posla (urbanističkog, arhitektonskog, dizajnerskog) je da radimo stručno, odgovorno i sa istinitim i transparentnim informacijama, i to je najmanje što od naših kolega i očekujemo”, naveli su u DANS-u.

Kako su dodali, na prikazanoj maketi i vizualizaciji, budući izgled objekta je moderan, jednostavan, prozračan, uz implementaciju i korišćenje “tzv. zelene energije (obnovljivi izvori energije), u skladu sa LEED standardima i ‘carbon-free’ sistemom, koje su najnovije svetske preporuke kada je u pitanju energetska efikasnost i očuvanje životne sredine”.

“U prezentaciji projekta se pod rekonstrukcijom i dogradnjom verovatno mislilo i na dogradnju celog jednog novog krila hotela, sa oko 10 etaža, koje će kapacitete hotela uvećati za oko 30 odsto. Parcela 7530/1 K.O. Novi Sad I, veličine 99312 m2, na kojoj se planira dogradnja trećeg krila hotela, u Katastru nepokretnosti je upisana kao javni park. Park je stavljen pod zaštitu rešenjem o prethodnoj zaštiti ‘Futoškog parka’ kao prirodno dobro III kategorije”, navode u DANS-u.

Citiraju i važeći Plan detaljne regulacije Futoškog parka, u kojem se navodi da se uz zapadni deo hotela “Park” planira dogradnja objekta prizemne garaže sa 22 parking mesta, sa ravnim krovom i oblikovanim uklapanjem objekta garaže sa objektom hotela.

Osim toga, u istočnom delu iznad glavnog ulaza planira se dogradnja nadstrešnice, u dva nivoa sa ravnim krovom. Dodaje se i da je slobodne površine oko kompleksa, kao i parking prostore, potrebno dodatno ozeleniti, da će uređenju doprineti postavljanje urbanog mobilijara i slično.

“Ali nigde se ne spominje dogradnja celog jednog krila hotela, koje će biti izgrađeno na mestu dela parkinga i dela postojećeg parka, koji je jedan od poslednje očuvanih i zelenih parkova u gradu. Da li postoji neka druga planska dokumentacija po kojoj će ovakve intervencije i dogradnja hotela biti realizovane? Zašto nije javnost o ovakvom planu bila blagovremeno informisana i omogućeno joj da iskaže svoje mišljenje ili neslaganje?”, pitaju u Društvu arhitekata Novog Sada.

Podsetimo, investitor projekta budućeg hotelskog kompleksa je novosadska kompanija “Inobačka”, dok će menadžmentom rukovoditi “Hyatt International Group”.

Investicija je vredna 107 miliona evra, a radove će izvoditi “Inobačka”. Radovi bi trebalo da budu gotovi 2026. godine, a novom investicijom bi trebalo da bude uposleno 250 ljudi, iz sektora hotelijerstva.

“Ono što je do sad poznato jeste da će se prostor oko sadašnjeg hotela potpuno ozeleniti, postojeća vegetacija u Futoškom parku će biti obnovljena i osvežena kako bi se povećala emisija kiseonika u gradu, a drvo ginko biloba, koja je pod zaštitom, biće centralno mesto ovog novog projekta i njegov zaštitni znak. Posebna pažnja pridaće se i očuvanju banjskog dela i SPA centra, kako bi on ostao autentičan i u duhu Jodne banje, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela u Futoškom parku i jedan je od zaštitnih znakova Grada Novog Sada još iz 19. veka”, naveli su ranije u novosadskoj kompaniji.

Izvor: 021.rs
Foto: Hyatt Regency Novi Sad