Početna Gradske teme Dualno obrazovanje skoro šest godina u Srednjoj mašinskoj školi

Dualno obrazovanje skoro šest godina u Srednjoj mašinskoj školi

0

Koncept dualnog obrazovanja, u okviru kojeg đaci i uče i rade u domaćim ili stranim kompanijama, primenjuje se u Srednjoj mašinskoj školi šestu godinu zaredom.

Nastava je koncipirana tako da deca u prvoj godini imaju praksu jedan dan, u drugoj rade dva puta nedeljno, dok u trećoj i završnoj godini imaju tri šestočasovna radna dana.

Uspešna realizacija novog sistema školovanja u ovoj ustanovi danas je proširena na četiri trogodišnja obrazovna profila: Bravar-zavarivač (45 učenika), Mehaničar motornih vozila (30 učenika), Operater mašinske obrade rezanjem (30) i Industrijski mehaničar (15). Od prošle godine, pojedini učenici četvorogodišnjih obrazovnih profila, poput smerova Tehničar za kompjutersko upravljanje mašina ili Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, delimično se školuju po dualnom sistemu.

Pri upisu učenika u srednju školu, a po sistemu dualnog obrazovanja, srednjoškolska ustanova, predstavnik privrede i roditelji potpisuju dvojne ugovore u kojima se garantuju bezbednost i isplata nadoknade po zakonu maloletnim licima koja će u određenom periodu obavljati poslove u odabranoj kompaniji. U taj proces uključena je i Privredna komora Srbije, kojoj poslodavci podnose Izjavu o spremnosti – dokument kojim definišu potrebu za određenim obrazovnim profilom, a deficitarnim kadrom, kao i broj učenika kojima mogu da obezbede učenje kroz rad u svojim kompanijama.

“Većina dece uglavnom ostane da radi u tim kompanijama”, istakao je direktor Srednje mašinske škole Vladimir Gavranić. “Prvi smer koji smo prebacili u nov sistem bio je Bravar-zavarivač, a firme su odreagovale dobro. Od ove školske godine nastava obrazovnog profila Mehaničar motornih vozila organizuje se po sistemu dualnog obrazovanja, potražnja privrede za kadrom je ogromna, a deca i roditelji su zainteresovani.”

Preostala dva smera – Operater mašinske obrade rezanjem i Industrijski mehaničar, nisu zaživeli. Naš sagovornik navodi da je to posledica nedovoljne informisanosti šta ta zanimanja zaista predstavljaju, a da bi dobrom reklamom verovatno zainteresovali mlade ljude da se opredele za te obrazovne profile.

“Operater mašinske obrade rezanjem obuhvata tri posla, a to su strugar, glodač i brusač”, kazuje Gavranić. “Oni su potrebni svakoj firmi, ali iz nekog razloga malo njih upisuje ovaj smer. Situacija sa smerom Industrijski tehničar nešto je bolja, jer svake godine dođe dovoljan broj dece da sačine jedno odeljenje, mada i ovde osećamo da je manje interesovanje upravo zbog manjka informacija.”

Izvor: Dnevnik.rs/A. Čegar
Foto: Dnevnik.rs/prtsc